Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal dedicat a estafar més d’un centenar de persones grans arreu de l’estat. A través del telèfon, les enganyaven per aconseguir les seves dades bancàries i després es feien transferències o compres per internet. Els estafadors van aconseguir més de mig milió d’euros. L’operació, que s’ha desenvolupat en diverses fases, ha permès detenir el principal líder de l’organització i citar com a investigats altres membres.

Les víctimes

La investigació va començar el novembre del 2018, quan els Mossos van detectar un augment de denúncies per estafes bancàries. La majoria de les víctimes eren pensionistes amb pocs coneixements sobre noves tecnologies i sense cap altre ingrés. Els estafadors els havien buidat el compte i els havien deixat en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica. L’estafa s’iniciava amb una trucada al domicili de la víctima. L’interlocutor s’identificava com a membre d’un banc i manifestava que havien detectat una compra per internet d’un import elevat.

Compres i transferències

La víctima, una persona d’edat avançada que no havia fet aquesta compra, ràpidament s’angoixava. En aquests moments, l’estafador començava una conversa per guanyar-se la seva confiança i, finalment, li proposava una solució: per anul·lar la compra li sol·licitava la numeració sencera de la seva targeta bancària i el codi de verificació. Amb aquestes dades, i mentre seguia parlant amb ella, feia compres en línia. Per poder formalitzar-les sol·licitava a la víctima els codis de confirmació que anava rebent via SMS i li feia creure que eren codis que es generaven en el procés d’anul·lació.

En altres ocasions, els estafadors aconseguien la contrasenya de la banca digital de les víctimes i realitzaven transferències a comptes d’altres membres del grup. Repetien aquesta operació fins a deixar sense saldo el compte corrent dels estafats. Posteriorment, extreien dels diners en efectiu ràpidament.

Estructura jerarquitzada

Els investigadors van comprovar que el grup tenia establerta una estructura jerarquitzada. Cada membre tenia una tasca: selecció de les víctimes, realització de trucades, materialització de les operacions de compra per internet, recollida de les mercaderies i la revenda dels articles. Era essencial la figura del muler, els membres que aportaven les seves dades personals i/o bancàries per rebre les transferències fraudulentes i per recollir les comandes de les compres digitals.

100 estafes

Aquest grup va cometre suposadament més de 100 estafes arreu de l’estat, amb les quals presumptament van aconseguir més de 500.000 euros. Segons els Mossos, operaven des de Catalunya, on s’havien establert i des d’on recollien la majoria de mercaderies. El 12 de febrer els Mossos van detenir a l’Hospitalet de Llobregat el líder del grup, que va ingressar a la presó. És un home de 24 anys i nacionalitat espanyola. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.