Catalunya ha detectat el primer cas de dengue contret en territori català, segons ha informat la conselleria de Salut de la Generalitat. Fonts sanitàries han confirmat a betevé que el contagi es va produir entre el 16 i el 18 d’octubrer per la picada d’un mosquit tigre a una persona que va contraure la malaltia en origen. Aquest mosquit, després, va picar un jove al Barcelonès nord i li va contagiar el virus. La infecció va ser de caràcter lleu, per la qual cosa no va requerir l’ingrés en cap centre hospitalari.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Quines malalties més transmeten els insectes?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2F|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
Aquest és el sisè cas de dengue autòcton que es detecta a tot l’estat. A Catalunya se n’han detectat 52 en el que va d’any, però en tots els casos la infecció s’havia produït a l’estranger. De fet, la sotsdirectora general de Vigilància de Salut Pública, Mireia Jané, ha assegurat que s’esperava que es produís aquesta infecció autòctona, però també ha subratllat que no hi ha motius per crear alarma. A més, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha recordat que el risc és baix durant l’hivern, tot i que ha advertit que serà moderat en èpoques de calor.
Tot i això, els responsables de Salut fan una crida a la tranquil·litat i afirmen que el 80 % dels casos registrats són asimptomàtics i que és molt poc probable registrar un quadre hemorràgic, una situació que només es produiria en cas d’acumular dues picadures amb mosquits tigre infectats per diferents serotips del virus.
El dengue requereix repòs
El dengue és una infecció de tipus víric que es transmet només per la picada dels mosquits o per una transfusió de sang. No es pot contagiar entre humans de cap altra manera. Els símptomes més habituals són la febre alta, el mal de cap i el dolor en articulacions i músculs, a més de vòmits i erupcions cutànies. En els casos més greus, el dengue causa febre hemorràgica, que provoca sagnat nasal, a les genives o sota la pell. Aquests casos, però, són els més extrems i els únics que poden posar la vida en perill.
No existeix un tractament específic per curar-lo i la recuperació sol durar un parell de setmanes. Els metges recomanen beure aigua de forma abundant, reposar i prendre medicaments per fer baixar la febre. En cap cas no es recomana prendre aspirina.
El Departament de Salut recomana detectar les àrees on hi ha el mosquit per reduir-ne l’impacte i evitar el contagi. També demana que hi hagi més informació davant la prevenció per a les picades de mosquit tigre quan es viatja a països endèmics i reforçar les activitats de vigilància d’aquesta espècie en aquelles zones on té més presència.
El mosquit tigre, en el punt de mira
L’arribada d’espècies invasores
és la causa principal que es produeixin situacions com el contagi autòcton de malalties tropicals a Catalunya. És per això que les administracions i els centres hospitalaris han engegat campanyes per evitar-ne el contagi. La campanya de prevenció del mosquit tigre del 2018 acabarà el 30 de novembre.
És un insecte que viu en zones urbanes, vola baix i pica de dia. Se’l pot reconèixer fàcilment perquè és de color negre i amb franges blanques al cos i una sola ratlla blanca al cap. El seu hàbitat de cria són els recipients petits amb aigua estancada, on una femella pot arribar a pondre fins a 200 ous en una setmana.