Malalties tropicals com el dengue, el zika o el chikungunya són cada cop més habituals a Catalunya per l’augment dels viatges de vacances cap a països on aquestes malalties són presents. Són malalties infeccioses que es transmeten per la picada del mosquit tigre i en molts casos una persona pot tenir-les sense ni saber-ho. Però en pacients amb afectacions respiratòries o coronàries greus poden arribar a provocar fins i tot la mort.

El Servei de Malalties Infeccioses de la Unitat de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron està desenvolupant una eina que integra la informació sobre els tres factors que, combinats, poden generar un focus de contagi d’aquestes malalties a Catalunya. En primer lloc, la sospita o un cas confirmat d’aquestes malalties; en segon, la presència d’aquest mosquit transmissor i, com a tercer factor, una previsió de pluja o humitat elevada i temperatures altes.

A partir d’aquests paràmetres, la idea és que el sistema faci una valoració numèrica de quin és el risc d’un possible contagi entre persones en territori català. On aquest risc sigui més elevat, activarà unes alertes que posaran en guàrdia els diferents organismes implicats en la vigilància i control d’aquestes malalties a Catalunya perquè puguin posar en marxa els recursos necessaris per evitar el contagi.

L’aplicació informàtica, que encara s’està desenvolupant, portarà per nom PICAT -Plataforma Integral per al Control d’Arbovirosis a Catalunya- i l’hospital preveu que estigui operativa l’estiu del 2019.