Protesta contra les clàusules abusives a les hipoteques

El jutjat de Barcelona especialitzat a resoldre casos d’abusos bancaris en l’àmbit hipotecari ha deixat d’assenyalar dates de judici. Així ho ha comunicat el magistrat Miguel Ángel Chamorro en una comunicació que ha enviat als funcionaris assignats. El jutge indica que pren aquesta mesura en compliment de les instruccions de “no assenyalar més enllà d’un” i “en espera que s’afrontin mesures de reforç per a aquest jutjat”. El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) ha demanat “implementar una via que realment condueixi a la mediació” per no saturar els jutjats, a través d’una reforma del Reial decret 1/2017 de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl.

El Jutjat de Primera Instància número 50 de Barcelona és un dels 54 de tot l’rstat especialitzats a resoldre abusos bancaris en l’àmbit hipotecari. Segons denuncia l’ICAB, aquest jutjat només disposa de dos lletrats de l’Administració de justícia, cinc funcionaris, un auxiliar i un gestor per fer front a més de 12.000 reclamacions judicials. El col·legi fa temps que denuncia el col·lapse d’aquest tribunal. Per fer front a aquesta situació, l’ICAB demana una reforma del Reial decret llei 1/2017 que afavoreixi la mediació per resoldre aquests casos. Argumenten que en el 98,3 % dels casos resolts s’ha donat la raó als consumidors i, per tant, no té sentit allargar els procediments un mínim de dos anys.

La Unió de Consumidors de Catalunya considera que el jutjat número 50 està vivint un “caos” que provoca indefensió dels consumidors. Per aquest motiu, demanen al Consell General del Poder Judicial que reforci aquest jutjat. El Col·lectiu Ronda, que defensa un grup nombrós d’afectats, assegura que aquesta situació “atempta contra el dret a la tutela judicial dels consumidors bancaris”.