(ACN) El Ministeri de Defensa ha sancionat amb un arrest d’entre 15 i 30 dies els dos militars de la caserna del Bruc de Barcelona que van organitzar el novembre del 2022 el sorteig dels serveis d’una prostituta, segons ha avançat el diari ‘Ara’. Al març el Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona va arxivat la denúncia però la via disciplinària interna es va tancar aquest gener amb una falta greu, per “actes contraris a la dignitat militar susceptibles de produir descrèdit o menyspreu a les forces armades”. Els dos sancionats són un caporal i un sergent d’infanteria.

Denúncia arxivada

El cas va sorgir arran de la denúncia interposada per un coronel d’infanteria de l’Exèrcit espanyol pel suposat sorteig d’una prostituta a la caserna del Bruc de la capital catalana a través d’un grup de WhatsApp amb motiu de la festivitat de la Puríssima.

El jutjat va arxivar el cas en considerar que els fets denunciats no són delictius, tot i que admetia que podrien comportar sancions disciplinàries. “El sorteig no responia a cap realitat, ja que en cap moment consta que s’arribessin a sol·licitar favors de cap prostituta; de fet, el guanyador del sorteig va ser finalment premiat amb una panera nadalenca i no amb una prostituta; el sorteig no es va poder manipular ja que es va celebrar abans que se’n conegués la publicació” a la premsa.

En la interlocutòria, la magistrada assegurava que no es van destinar diners públics al sorteig, que es va difondre per un grup privat de missatgeria i que no tenia el permís de cap comandament. L’escrit recordava que la prostituta no es va arribar a contractar per part dels participants en el sorteig de principis de desembre, i que el cartell que anunciava el sorteig estava fet amb tres fotografies de dones despullades i anònimes extretes d’internet i amb la cara pixelada, per la qual cosa no es podien identificar. Per tot això, la magistrada no veu que hi hagi cap delicte d’inducció a la prostitució, explotació sexual o tràfic de persones.

La magistrada tampoc veu un delicte d’odi o discriminació cap a cap col·lectiu, ja que els comentaris, “clarament desafortunats”, no incitaven a menysprear, vexar o mofar-se de les prostitutes ni les dones en general. La interlocutòria recorda que el sorteig es va dirigir als 62 membres del xat i que només dos hi van fer comentaris. Els autors de la idea del sorteig van admetre els fets davant dels seus comandaments i van manifestar el seu penediment, assegura el jutjat, que ha pres declaració a 66 persones.

Crítiques de la ministra de Defensa

El cas va generar un fort rebuig arreu de l’estat i també dintre del Govern espanyol. Precisament, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va criticar el comportament dels militars i va assegurar que els responsables dels missatges haurien de ser expulsats de les forces armades perquè els missatges vexatoris no es corresponien amb els “valors” de l’Exèrcit.

Un oficial del Bruc i un del cos jurídic militar traslladat a Barcelona van encarregar-se de fer la investigació interna, que va consistir en entrevistes amb tots els membres de la companyia de fusellers que formaven part del xat. Tant l’Exèrcit com el ministeri van negar tenir constància del sorteig, però van remetre el cas a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè analitzés si podia ser constitutiu d’un delicte. La fiscalia s’hi va oposar i el jutjat el va arxivar.