Un pare, una mestra i una alumna. Representen els tres grans grups que notarien les conseqüències d'un canvi en el model educatiu català. És per això, precisament, que la plataforma Somescola.cat els ha escollit per llegir el manifest en defensa de la immersió lingüística. Però no estaven sols. Milers de persones han omplert a vessar la plaça de Sant Jaume. "Per un país de tots, l'escola en català" ha estat el lema principal de la concentració. Reforçat per multitud de senyeres, cartells, adhesius i, sobretot, arguments. "Jo sóc avi de quatre néts i el que vull és que els meus néts puguin estudiar en català, cosa que jo no vaig poder fer quan era jove." "Ens intenten cada cop més vulnerar, aparcar, secundalitzar la llengua i com a català i com catalanoparlant desitjo que els meus fills puguin ser escolaritzats en català." "Si tenim una llengua, hem d'aprendre a parlar en aquesta llengua." Una nodrida representació política ha donat suport a la concentració. S'hi han pogut veure cares com la d'Anna Simó, d'Esquerra Republicana, o Joan Herrera, d'Iniciativa per Catalunya-Verds, i, també, del món municipal, com Ricard Gomà i l'alcalde de Barcelona. XAVIER TRIAS (alcalde de Barcelona) "És un model de convivència, d'oportunitats per a tothom que ens hem dotat, que ha anat molt bé, que funciona molt bé i que estic convençut que continuarà funcionant molt bé perquè no ho pensem tocar." RICARD GOMÀ (president del Grup Municipal ICV-EUiA) "Creiem que la comunitat educativa està fent una gran feina i que cal defensar cada dia contra les retallades i a favor de la immersió el model d'escola pública catalana com un gran factor de cohesió social." La de Barcelona ha estat la més multiudinària, però concentracions com la d'aquesta tarda s'han pogut veure també en altres municipis catalans. Aquest era l'aspecte aquest vespre de la plaça Major de Vic, i en un altre punt, a Tarragona, centenars de persones s'han concentrat davant de l'ajuntament.

La concentració ha estat molt reivindicativa ia familiar. Les senyeres i estelades han tenyit la plaça de Sant Jaume de groc i vermell. Durant l’acte, s’han escoltat consignes com “independència” i “a Catalunya, l’escola en català”. Quan ha acabat la lectura del manifest, els centenars d’assistents han començat a cantar ‘Els segadors’ de manera espontània.

Moltes famílies han participat en la concentració. De fet, els nens han estat protagonistes de l’inici de l’acte, han aixecat la pancarta amb el lema de Somescola.

Somescola ha decidit que la lectura del manifest fos anònima i alhora representés el sector educatiu. Per això, l’han llegit conjuntament un pare, una professora i una alumna de primària.

A l’acte també hi han assistit representants polítics com l’alcalde Xavier Trias, Oriol Pujol, Anna Simó, Jordi Portabella, Ricard Gomà i Joan Herrera. Els periodistes Xavier Grasset, Toni Soler i Vicent Sanchis s’han afegit a la mostra de suport. També s’hi han sumat la trentena d’entitats que agrupa Somescola.