Els veïns de Sant Antoni fan pinya per ajudar 22 famílies del barri. JAUME FONT, voluntari "Són persones que coneixes de tota la vida i, quan es deterioren, també te n'adones." JORDI PLANELLA, voluntari "Llavors nosaltres, el que fem és, en aquest veí, a part d'ajudar-lo, explicar-li com es pot moure." El primer objectiu és oferir regularment producte fresc cada quinze dies. Un val per a la carnisseria... "Et porto un val, perquè vindrà aquesta família...demà segurament vindrà." I també peix, pa i fruita. "Diga'm el que et dec, que et vinc a pagar. I de passada et faré la llista per aquesta setmana." En l'última compra es van endur patates, cebes, mongetes... productes que el fruiter els ven a preu de cost i que l'ONG ofereix a les famílies. L'Enric fa 55 anys que té la botiga al barri, i explica que no havia viscut mai una situació com l'actual. Coordina els productes dels comerços i, quan sorgeix una necessitat, fa el possible per solucionar-la. ENRIC BERNAUS, confeccions Bernaus "Per exemple, ens van fer falta uns edredons i uns sacs nòrdics per a uns nens i uns llençols d'aquests tèrmics per ara pel fred. Jo vaig trucar al representant i li vaig dir, 'escolta em passa això: hem muntat una ONG, passa això i tal i qual'. 'D'acord, no pateixis, què necessites?' Pum, pum, pum. I ens ho van enviar. Sense pagar res." De moment són en un local que els ha cedit una sabateria i els ingressos els obtenen amb donatius o a través, per exemple, de la compra d'aquesta botella de cava. Al mercat dels Encants hi tenen aquesta parada, cedida gratuïtament, i han tingut una bona idea: un carretó que tothom pot recollir, omplir amb productes, i tornar-lo ben ple.

Al barri de Sant Antoni viuen prop de 40.000 persones i, d’aquestes, un miler es troben en situacions de molt risc social. La crisi ha fet que, en els darrers anys, moltes persones de classe mitjana hagin caigut en la pobresa. Després de perdre la feina, és molt senzill caure de la roda.

La solidaritat de Sant Antoni i el teixit entre veïns i comerciants ha aconseguit que es creïn xarxes per ajudar, directament, unes 22 famílies. Des de l’inici, treballen conjuntament amb els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona. La tasca dels veïns és mirar al seu voltant, detectar qui necessita ajuda i oferir-n’hi. Així de senzill.