La de plaça de Catalunya serà segurament la celebraració més multitudinària de Cap d'Any. I això que és totalment espontània. L'any passat hi van anar més de 30.000 persones. Unes xifres que no es repetiran enlloc més perquè no hi ha cap altre macrofesta prevista a la ciutat. Juan Miguel Aguilar, intendent de la Guàrdia Urbana "No es que a Barcelona les normes siguin diferents a la resta. Les normes son les que estan vigints a la resta de Catalunya. I nosaltres les fem complir amb una rigorositat notable. Això fa que alguns organitzadors s'estimin més anar-se'n fora de Barcelona per fer aquesta activitat" Tot i que oficialment a la plaça Catalunya no hi ha res, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra hi han muntat un dispositiu de seguretat especial. A tres quarts de deu de la nit, es tallaran al trànsit els voltants de la plaça. També es tancaran els accessos a metro, ferrocarrils i Renfe de la zona. Hi haurà set punts d'accés a la plaça, on canviaran les ampolles per gots de plàstic. Juan Miguel Aguilar, intendent de la Guàrdia Urbana "Si que és cert que cada vegada les incidències són menors perquè cada vegada el missatge que arriba a l'estranger és que a Barcelona no es celebra almenys de forma oficial el cap d'any" Passada la una de la matinada, quan s'espera que hagi marxat tothom, entraran en joc els serveis de neteja. Un centenar d'operaris treballaran per deixar-ho tot llest perquè la Rambla i la plaça de Catalunya llueixin el primer dia de l'any. Pablo Ruiz "Un altre dels temes que preocupa la Guàrdia Urbana és la venda ambulant. Per això aquests dies s'estan fent controls especials als pisos on se sospita que es distribueixen les cerveses pels llauners" A més, la nit de Cap d'Any es reforçaran els controls d'alcoholèmia i drogues a tota la ciutat. Per això la millor opció és agafar el metro o el tramvia, que estaran oberts tota la nit.

El dispositiu especial a la plaça de Catalunya s’organitza cada any per garantir que es pugui celebrar la festa de forma cívica i segura, evitant-hi l’entrada de persones amb ampolles de vidre o llaunes. La Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu preventiu i de control d’accessos, tant a la plaça de Catalunya com a la Rambla i l’eix central de Ciutat Vella. Durant la tarda i la nit del dia 31 de desembre es procedirà a un control de la venda ambulant de begudes, especialment als voltants de plaça de Catalunya.

A partir de les 21.45 h (aproximadament) s’aïllarà la circulació a tot el perímetre de la plaça de Catalunya. També es tancaran els accessos de metro de la Rambla, Pelai i la plaça de Catalunya, la ronda de Sant Pere (vorera del centre comercial); de Ferrocarrils a la plaça de Catalunya amb Pelai i de Renfe a la plaça de Catalunya amb la ronda de Sant Pere (costat mar). S’instal·laran tanques a tot el perímetre de la plaça de Catalunya i no es permetrà el pas a l’interior del recinte acotat a cap persona amb ampolles de vidre o llaunes. Tot i que no hi ha convocada cap celebració oficial, és tradicional que a la plaça s’hi apleguin moltes persones per celebrar el canvi d’any.

Pel que fa a la neteja, 115 operaris treballaran en aquesta mateixa zona (la plaça de Catalunya i la Rambla) per tal que estigui neta a primera hora del matí. També s’instal·laran 41 contenidors d’envasos i vidre i 16 lavabos químics portàtils. Específicament per a la recollida de vidre, s’instal·laran 19 iglús amb una capacitat de 2.500 litres i 10 bujols de 360 litres. Per a la recollida d’envasos, s’ubicaran 12 contenidors de 2.500 litres de capacitat cada un. El dispositiu especial tindrà 46 vehicles en total: set escombradores d’aspiració, vuit cisternes de reg, 10 motocarros, 11 vehicles de recollida amb caixa oberta, cinc escombradores baldejadores duals i cinc autobaldejadores.

Durant tota la nit de Cap d’Any, la Guàrdia Urbana establirà un servei específic de controls preventius d’alcoholèmia i drogotest, vigilància de trànsit i prevenció d’accidents. El dispositiu també preveu un reforç del transport públic i el metro estarà obert durant tota la nit de Cap d’Any de forma ininterrompuda.