Un centenar de persones han envoltat el Tribunal Superior de Justícia per autoinculpar-se d'haver participat en el procés del 9 de novembre. L'acte, organitzat per l'Assamblea Nacional Catalana ha inclòs la presència de caps visibles de la política catalana com Núria de Gispert, Oriol Junqueras o Joan Herrera, entre d'altres. Jaume Marfany, vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana "Si pot ser que tothom, absolutament tothom s'autoinculpi perquè el fet de que estiguin atacant el nostre president, estan atacant les nostres institucions. Nosaltres formem part d'aquestes institucions i, per tant, estem sent atacats." La autoinculpació es feia a títol personal omplint un formulari i entregant-ne una còpia al Tribunal. "Els participants entren en grups d'entre 8 i 10 persones, però un cop a dins al només haver-hi dos funcionaris, el procés s'alenteix." Tot i que el Tribunal Superior tanca a les tres del migdia, la campanya continuarà, han dit, amb l'entrega d'autoinculpacions als jutjats de guàrdia.

Molts dels qui han decidit respondre a la crida que l’ACN va fer dilluns han començat a fer cua a les portes del Palau de Justícia ja abans de les 12 h, hora a la qual s’havia convocat l’acció. L’ACN ha xifrat en 600 el nombre de persones que han participat en la campanya.

L’objectiu d’aquesta acció, segons l’Assemblea, és mostrar la “solidaritat amb els representants polítics querellats” per la organització de la consulta del 9-N. Els participants han entregat  un document que es pot descarregar des del web de la campanya, que es pot entregar a la seu del TSJC o al jutjat de guàrdia més proper en el cas dels altres municipis. En aquest document, els signants admeten haver participat en el 9-N sense que ningú els obligués, i que consideren que l’actuació del govern espanyol va ser “il·legítima”.

El líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la portaveu del partit, Anna Simó, també s’han afegit a la campanya d’autoinculpacions, així com també ho han fet diversos membres destacats de Convergència Democràtica, com el coordinador general del partit, Josep Rull, i el president del grup parlamentari, Jordi Turull.