Al Casal dels Infants hi ha 120 nens de zero a tres anys. D'aquests, set de cada 10 viuen en una família en què cap progenitor no treballa i un de cada quatre, en una família que ha estat, o està a punt, de ser desnonada. Amb aquesta radiografia el Casal vol fer palesa la greu situació de risc que viuen els infants d'aquesta franja d'edat. ROSA BALAGUER, directora Casal dels Infants "No tothom quan neix una criatura està en una situació de feina on pot, a més, tenir un període de baixa maternal. Hi ha gent que simplement té un fill i no tenia feina i té una prestació i segueix tenint la mateixa prestació. No hi han possibilitats, qui té cura d'aquest nen? Com es pot formar una persona o una mare trobar feina amb una criatura?" Des del Casal també alerten que la pobresa a les famílies s'està cronificant. Per solucionar-ho, asseguren que és imprescindible una xarxa familiar sòlida que treballi conjuntament amb l'escola, els veïns i organitzacions. També aposten per educar més i com més aviat millor els nens per pal·liar els efectes de la pobresa i les desigualtats que comporta. ROSA BALAGUER, directora Casal dels Infants "Necessitem en els barris espais educatius, entorns de referència educativa, per a infants, adolescents i joves i famílies, per acompanyar aquestes persones. No és només donar menjar" El Casal dels Infants atén més de 6.000 persones l'any, amb una mitjana de 1.600 al dia.

El Casal dels Infants alerta sobre la situació de risc dels infants de zero a tres anys. Segons la mostra que ha realitzat l’entitat entre prop d’un miler d’infants atesos, set de cada 10 menors de tres anys viuen en famílies en què cap dels  membres treballa i gairebé un 25% han estat desnonades de casa seva o estan en risc de ser-ho. Les dades corresponen a l’informe anual del Casal dels Infants. El document conclou que la pobresa en els menors es cronifica i posa en relleu que hi ha nens atrapats en situacions de risc des que neixen. Segons el Casal, tenim al davant “una situació estructural que té greus efectes en el present i futur dels infants”.

La mostra realitzada per l’entitat també posa de manifest que molts dels infants viuen situacions materials de precarietat. Gairebé el 20%, una de cada cinc famílies, confessen que no poden fer front als tres àpats diaris dels seus fills i també reconeixen que no poden cobrir les necessitats de roba i material escolar dels nens.

Segons el Casal dels Infants per revertir aquesta situació i potenciar la inclusió social el treball en xarxa es torna imprescindible. L’entitat aposta per potenciar-lo, “treballant amb les famílies, amb l’escola i amb el barri” i acompanyant emocionalment els pares.

Els joves “sí-sí” desborden les sol·licituds de formació

L’informe anual del Casal dels Infants també desmenteix el qualificatiu de joves “ni-ni”, és a dir, que no volen estudiar ni treballar. Segons l’entitat, la realitat amb què ells treballen cada dia és la contrària. Parlen dels joves “sí-sí”, és a dir de molts nois que volen formar-se però que no obtenen plaça per poder-ho fer. El Casal explica que ha rebut 1.400 demandes de formació per a només 240 places disponibles, és a dir, que la demanda de formació multiplica per set l’oferta actual.

Crida per doblar el nombre de socis

Per intentar fer front a aquesta situació, l’entitat anuncia que ampliarà les places diàries fins a les 1.623. D’aquestes, 647 són del Casal del Raval i 155 del de la Mina i el Besós. Per fer front a les noves necessitats socials necessiten, però, doblar el nombre de socis fins a arribar als 6.000. Una campanya que començaran aquest Nadal. També proposen que la gent regali alguns dels cinc regals solidaris que han preparat per a aquests dies. Per exemple, un monopatí dissenyat pels nois del Casal del Raval, que han representat amb dibuixos les dificultats que tenen per poder tirar endavant i es pot comprar en línia.