Donació sang

La Fundació Josep Carreras fa una crida per aconseguir nous donants de medul·la òssia, també coneguda com a moll de l’os. L’entitat, que gestiona el Registre de donants de medul·la òssia d’Espanya, alerta que les inscripcions continuen caient com en els darrers anys. A més a més, l’envelliment dels donants actuals fa que sigui urgent rejovenir el registre, especialment amb homes.

La doctora Juliana Villa, directora del Registre de donants de medul·la òssia de la Fundació Josep Carreras, adverteix que “actualment 85.000 donants són majors de 50 anys i durant els 10 anys vinents s’haurà de donar de baixa una cinquena part del registre“. Per aquest motiu, insisteix que cal rejovenir i ampliar el nombre de donants.

Per què es busquen homes?

En aquest sentit, Villa també explica per què cerquen més homes. “Ara com ara, dos de cada tres persones del registre són dones i volem igualar les xifres”. Però això no és tot. També hi juga un paper important la ciència, ja que els donants joves i homes són els més sol·licitats als centres de trasplantament. El motiu és que són amb qui s’obtenen millors resultats clínics.

Les dificultats per trobar una persona compatible

En l’actualitat, el registre disposa 480.000 donants, però trobar una persona adequada no és fàcil. Concretament, la possibilitat de trobar un donant de medul·la no emparentat adient és d’un entre 3.500. De fet, cada any només es fan entre 300 i 400 donacions anuals, una xifra molt baixa tenint en compte que a Espanya, cada any, es diagnostiquen de leucèmia 6.400 persones (una de les malalties que es poden tractar mitjançant la donació de moll de l’os).

Vols fer-te’n donant? Què cal saber-ne?

La donació d’òrgans i teixits és un dels actes més altruistes que pot fer una persona i, en aquest cas, és una donació que es fa en vida. Si un donant vol inscriure’s al Registre de donants de medul·la òssia, cal tenir en compte que hi ha dues classes de donacions i unes edats més adients per fer-ho.

Tipus de donació de medul·la òssia

En cas de ser compatible amb un pacient, la donació en el 80 o 90 % dels casos es fa mitjançant un procediment que s’anomena de sang perifèrica. És a dir, durant quatre o cinc dies el donant s’ha d’injectar factors de creixement que fan que les cèl·lules mare de la medul·la passin al torrent sanguini. Així, es poden obtenir amb un procediment molt similar a la donació de sang.

Entre un 10 i un 20 % dels casos, però, cal extreure la sang medul·lar de les crestes ilíaques, la part posterior i superior de la pelvis, a través d’unes puncions. Es fa amb anestèsia general i requereix un ingrés hospitalari de 24 hores. Aquesta opció és més habitual quan el pacient és pediàtric o en algunes malalties específiques.

Qui pot donar?

Els homes d’entre 18 i 30 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i això, totes aquelles persones fins als 40 anys que tinguin bona salut es poden inscriure en el registre.

Com inscriure’s en el registre?

Per apuntar-se al Registre de donants de medul·la òssia, cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang i demanar-ne el document d’inscripció. Un cop emplenat, s’ha de donar sang per tal d’obtenir la informació que permet saber si s’és compatible amb algun pacient.

Amb tot, l’objectiu és aconseguir arribar als 500.000 donants, una xifra que encara queda lluny, perquè aquest 2023, de moment, només s’hi han donat d’alta 15.000 persones noves.

Identifiquen una via per superar la resistència al tractament en un tipus de leucèmia