Barcelona enviarà a Ucraïna dos camions més dels Bombers de Barcelona. Es tracta del tercer comboi humanitari que l’Ajuntament fa arribar a la ciutat de Kíiv. Els dos vehicles són una grua i un vehicle autobomba nou que facilitaran les tasques de rescat i extinció d’incendis. Està previst que arribin al destí el 26 de setembre.

Aquest dissabte, l’alcalde, Jaume Collboni, i el tinent de l’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, han explicat els detalls dels vehicles acompanyats pel cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov. Collboni ha volgut expressar un cop més la solidaritat de la ciutat amb Ucraïna: “No esteu sols. Nosaltres enviem ajuda perquè la lluita per la vostra llibertat és també la lluita per la nostra llibertat i les democràcies europees“.

Els dos primers combois, el març i desembre del 2022

L’Ajuntament de Barcelona ja va cedir el març del 2022 dos camions de bombers a la capital ucraïnesa. Mesos després, el desembre del mateix any també es va enviar un segon comboi amb quatre generadors d’electricitat, així com material especialitzat per al salvament de persones per donar suport a Ucraïna en la guerra amb Rússia.

Una grua amb capacitat d’elevar fins a 40 tones

Un dels vehicles és una grua autopropulsada amb capacitat d’alçar peces de fins a 40 tones,
adequada per retirar runa i fer operacions de rescat. Albert Batlle ha explicat que es va comprar en l’època dels Jocs Olímpics i que és molt útil per resoldre situacions de col·lapse de trànsit o l’esfondrament d’un edifici. Segons ha informat el consistori, aquest vehicle sortirà aquest mateix dissabte per via marítima des del port de Cantàbria.

camions bombers UcraÏna
La grua i el camió autobomba que viatjaran fins a Kíiv

L’altre vehicle cedit s’enviarà dissabte, 23 de setembre, per via terrestre acompanyat d’una furgoneta. És un camió autobomba amb una cisterna de 2.500 litres i quatre armaris amb persianes per portar material divers contra incendis.

Aquest segon camió és idèntic al que ja es va enviar fa uns mesos en la primera expedició humanitària. I a banda de facilitar les tasques d’extinció de focs, també facilitarà la feina en assistències tècniques o accidents de trànsit.

Un equip de bombers de Barcelona es desplaçarà fins a Kíiv per assessorar els bombers de la ciutat sobre com funcionen operativament aquests vehicles. A banda, diversos efectius del cos també s’han mobilitzat per col·laborar voluntàriament a la zona.

Suport a cinc projectes d’entitats ucraïneses

A més d’enviar ajuda humanitària al país, el govern municipal actualment també subvenciona cinc projectes d’entitats sobre el terreny. Es tracta de programes del Comitè Català per als Refugiats, la Creu Roja, Farmamundi, Pallassos sense Fronteres i Unicef.