donació sang Hospital Clínc
Foto: Bang de Sang i Teixits

El Banc de Sang i Teixits s’ha aliat amb el fenomen juvenil Tindercat per aconseguir augmentar la xifra de joves que vulguin donar medul·la òssia. Coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Moll d’Os, aquest dissabte a la tarda, entre les 19 i les 22 h, a la plaça de la Universitat es farà una festa en què s’animarà els joves a inscriure’s al Registre de donants de moll d’os a través d’una mostra de saliva, que es podrà fer allà mateix.

La campanya s’anomena “Match per la vida” i darrere d’aquest aire més festiu s’hi amaga una dada que amoïna, i molt, el Banc de Sang i Teixits: disminueixen els registres per donar medul·la òssia. L’any 2021, a Barcelona, 3.400 persones es van apuntar com a possibles donants, mentre que aquest any, fins a l’agost, són 2.103. En el global de Catalunya, l’any passat van ser 4.150 i en el que va del 2022 són 2.945 i, per tant, els donants han caigut prop d’un 40 % en comparació amb l’any passat. El repte del Banc de Sang i Teixits és que aquest any s’inscriguin en el registre de donants 8.000 persones a tot Catalunya.

Com fer-se donant?

Els requisits per apuntar-se al registre de donants és estar bé de salut i tenir entre 18 i 40 anys. Cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació per inscriure’s al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, s’extreu al voluntari una mostra de sang que serveix per saber el tipus de medul·la i la compatibilitat amb les persones que estiguin malaltes, tant de leucèmia com d’altres malalties de la sang com limfomes. Es pot aconseguir més informació al web www.donarsang.gencat.cat.