Unes planxes metàl·liques de color verd ja amaguen les dues obertures que permeten accedir al refugi escolar antiaeri de Can Peguera. Un cop s’ha estudiat el refugi i s’ha comprovat que no està en condicions de ser visitat, s’hi han instal·lat les plaques per protegir-ne la galeria i aquesta entrada en concret. L’accés es va descobrir fa un any durant unes obres i es correspon amb l’entrada al refugi des del pati d’una antiga escola.

No es tracta, però, d’una mesura definitiva. “Les han posat, ara per ara, per protegir el refugi, i mentre es decideix des de la Generalitat si s’hi col·loca una porta que permeti veure’l per motius pedagògics”, afirma Pep Ortiz, de l’Associació de Veïns de Can Peguera.

Un refugi no visitable

Aquest accés al refugi ja el sabien veïns veterans, com Ortiz, que havien alertat l’Ajuntament i els operaris de les obres que existia. El refugi antiaeri de Can Peguera ja tenia altres accessos coneguts, alguns amb porta, al llarg del carrer de Cornudella.

Malauradament, el resultat dels estudis arqueològics van dictaminar que la galeria no estava en condicions de ser visitada per “problemes seriosos d’estabilitat estructural i filtracions d’aigua”. Fins i tot, ha calgut apuntalar zones per evitar esfondraments. A betevé ho vam mostrar amb fotografies del refugi facilitades pel Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona.

Imatge interior del refugi de Can Peguera des de l’antiga escola

Un cas singular sota el turó de la Peira

Els estudis van destapar que es tracta d’un refugi excavat sota el parc del Turó de la Peira, aprofitant una mina d’aigua d’una font rural. Aquest fet el converteix en un cas singular. A més a més, al costat de les dues obertures descobertes, van trobar-ne una altra que va resultar ser part d’una font del segle XIX.

El veïnat de Can Peguera sempre ha reclamat la rehabilitació del tram de refugi controlat, i ara també d’aquest accés redescobert com una via per reivindicar el passat anarcosindicalista i de luita del barri. Tanmateix, també reconeixen que ara, sense oblidar el refugi, la prioritat absoluta és la rehabilitació de les cases i el barri a través del pla Futur.