Tots tres formen part d'un grup de 97 persones aturades del barri del Besòs. Treballen voluntàriament més de vuit hores per donar menjar als veïns que més ho necessiten. Tot el que recullen cada setmana gràcies a la solidaritat de comerciants i veïns es converteix en prop de 500 àpats cada dia. Aquí, a la cooperativa Gregal de l'Ateneu del Besòs, cuinen el que després serviran als veïns. D'una banda, les famílies amb infants passen a buscar el menjar amb carmanyola i se l'emporten a casa. De l'altra, s'ha habilitat un menjador per a aquells qui no tenen ni aigua ni gas a casa, perquè no poden pagar les factures, i també per als qui dormen al carrer. ENRIC SANTOLÀRIA, voluntari del menjador solidari Gregal "La labor que es fa és molt necessària en aquest barri i en aquestes condicions que hi ha aquí. Hi ha molta família, hi ha 1.600 persones apuntades en aquestes llistes i intentem donar i repartir tot el que arrepleguem." Tothom qui menja aquí compleix un requisit: no cobra més de 426 euros mensuals per unitat familiar, i ho ha d'acreditar amb un document oficial. Els voluntaris, molts d'ells usuaris també d'aquest servei, denuncien que l'únic menjador social del barri no dóna l'abast. Per això demanen que l'Ajuntament doni resposta a la necessitats del Besòs. MERCEDES RODRÍGUEZ, voluntària del menjador solidari Gregal "Amb un menjador no és suficient al districte. Si en dos anys han passat 1.600 persones per aquí, si cada vegada que obrim fem 400 menús i és el dia que menys, això és que hi ha una necessitat." De fet, d'aquí a dues setmanes obriran un altre menjador per a 40 infants que s'ha detectat que no fan tots els àpats del dia. En aquest cas, però, no seran ells els qui cuinaran. Gràcies al Rotary Club, rebran els menús ja fets per una trentena d'hotels de la ciutat.

Amb un menjador social al barri no n’hi ha prou. I menys aquí, que hi ha molta necessitat“, es queixa la Merche Rodríguez. Assegura que el menjador social municipal que hi ha a l’avinguda Meridiana no és suficient i per això, des de la cooperativa Gregal van engegar un menjador per als veïns amb més necessitats. Reclamen a l’Ajuntament que doni resposta a la situació que viu el barri i els ajudi a alimentar tota la gent que els demana ajuda cada dia. En dos anys els han donat dues ajudes econòmiques que els han servit per comprar taules i una nevera. Diuen, però, que això no és suficient.

Una iniciativa veïnal: 500 àpats amb 97 voluntaris

El menjador funciona gràcies a 97 voluntaris, la majoria veïns aturats del barri del Besòs i el Maresme, a Sant Martí. El menjar que cuinen són donacions que fan els comerciants i sobretot els veïns. A l’Ateneu Llibertari del Besòs, la seu de la cooperativa Gregal, tothom dedica hores a poder tirar endavant tots els àpats que serveixen tres dies a la setmana. Molts d’ells són també usuaris del menjador. “La solidaritat aquí és molt gran“, comenten els voluntaris mentre preparen la verdura per al menú de l’endemà.

La germana de la Merche també és voluntària del menjador i explica que el primer dia que van obrir ja hi van anar 43 persones. Després de gairebé dos anys d’haver començat el servei ja hi han passat 1.600 veïns per alimentar-se.

Menús per emportar i àpats a taula

Les famílies usuàries del menjador passen per l’Ateneu del Besòs a recollir el menjar preparat amb carmanyoles i altres recipients. “Els nens de la família no tenen per què saber d’on surt el menjar, els estalviem haver de venir al menjador”, explica la Montse Rodríguez. A més del servei de recollida del menjar, a l’edifici veí, propietat de la cooperativa Gregal, hi ha el menjador per a les persones que dormen al carrer i no tenen llar, i per als qui a casa no tenen els subministraments bàsics perquè no poden pagar les factures. “Al Besòs hi ha molta gent jove que dorm al carrer, i molts veïns que sense aigua ni llum ni gas no poden menjar a casa seva.”

Els requisits són estrictes

Tots els usuaris del menjador estan registrats i han d’acreditar amb un document oficial que no cobren més de 426 euros al mes per unitat familiar. “Si a una casa entren 700 o 800 euros al mes ja es poden espavilar. La situació que vivim és dura i els requisits, molt ajustats”, explica l’Enric Santolària, voluntari i membre de la cooperativa Gregal. Tot i així, 1.600 persones compleixen aquesta condició i han acudit al menjador.

Un nou menjador per a menors

La tasca que fa la cooperativa Gregal ha arribat fins al Rotary Club de Barcelona. Per això, aquesta organització obrirà el proper dilluns 10 de novembre un nou menjador per a infants a les seves instal·lacions i entraran a formar part del programa d’àpats socials. Els menús els cuinaran una trentena d’hotels de la ciutat, i voluntaris de La Caixa els portaran fins al menjador. Tindrà una capacitat per a 40 nens i nenes i 10 mares els acompanyaran. Han estat diversos centres escolars del barri els qui han detectat que hi ha nens que no fan tots els àpats i els han derivat a aquest programa.