La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Magda Campins, conversa amb Judit Vall, professora al Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Economia de Barcelona CRES-UPF, al programa ‘reset’, de betevé. En el marc de la setmana dedicada a les dones, coincidint amb el 8 de març, han analitzat l’impacte de la pandèmia en la salut mental del col·lectiu sanitari, en clau de gènere.

Magda Campins ha reconegut que hi ha alguns professionals de l’àmbit de la salut que es poden haver plantejat deixar la feina, sobretot entre “aquells que han treballat en primera línia“. Segons la doctora del Vall d’Hebron, “no només pel cansament”, sinó “sobretot per l’aspecte emocional” pel fet d'”enfrontar-se cada dia a pacients que estan al final de la seva vida i que no poden estar acompanyats”.

Els professionals de les UCI han hagut de fer no només de cuidadors, sinó també de familiars per donar als pacients suport emocional i és molt dur enfrontar-se a aquesta situació
Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron

En aquest sentit, Campins ha recordat que “els hospitals han estat tancats i només s’hi ha deixat entrar a familiars amb situacions de final de vida i en unes hores molt concretes”. Això ha fet que, en el cas de les UCI, “els professionals han hagut de fer, en certa manera, de familiars” per donar-los el “suport emocional“. Una situació que ha definit com a “molt dura” i que ha advertit que pot tenir “conseqüències emocionals”.

De la seva banda, Judit Vall ha explicat, precisament, que fins a un 75 % dels professionals sanitaris s’han plantejat deixar la feina, arran de la pandèmia del coronavirus. I que el percentatge de metges que diuen sentir-se cansats físicament molt sovint ha passat d’un 19 % abans de la covid-19, a un 58 % en els primers mesos de la crisi sanitària i a un 42 % l’estiu passat. Un augment que ha titllat d'”espectacular“.

Augmenta de manera espectacular el percentatge de metges que se senten molt cansats físicament a la feina i encara més en l’aspecte emocional, són efectes molt grans i persistents en el temps
Judit Vall, professora del Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona

On s’aprecia més encara aquesta tendència és en el cansament emocional, en què “es multiplica per tres” aquesta dada. En aquest cas, els sanitaris que se senten fatigats molt sovint ha passat del 19 % abans del coronavirus a un 65 % en els mesos de març a maig de l’any passat i a un 48 % entre el juliol i l’agost. “Són efectes molt grans i molt persistents en el temps”, segons Vall.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a