La signatura del conveni per a la gestió de l’Ateneu l’Harmonia s’ha fet aquest dimecres a la tarda a la seu del districte de Sant Andreu, a la plaça d’Orfila. El contracte té una durada de dos anys i una dotació de 174.273 euros anuals. A  més, autoritza la instal·lació d’un servei de bar al casal. Després d’un llarg procés de 10 anys de reivindicacions, els veïns que han presenciat l’acte han celebrat aquest pas amb aplaudiments.

La Federació d’Entitats Ateneu l’Harmonia va néixer el 2005 i aixopluga una dotzena d’entitats socials i culturals de Sant Andreu de Palomar. Quan es va saber que l’Ajuntament havia comprat els terrenys de l’antiga fàbrica Fabra i Coats i que un dels edificis es destinaria a Casal de Barri, un grup de veïns va començar a treballar per aconseguir que fos un equipament cultural gestionat per ells mateixos.

El Casal de Barri de Sant Andreu va obrir el maig de 2014 i estava previst un model de cogestió entre l’Ajuntament, les entitats i una entitat gestora privada que sorgiria d’un concurs. Les entitats de l’Harmonia es van oposar frontalment a aquesta decisió i van intentar ocupar pacíficament l’edifici, però van trobar la Guàrdia Urbana custodiant el recinte de la Fabra i Coats. Finalment, el juliol de 2014 es va signar el conveni perquè l’Ajuntament i l’Harmonia compartissin la gestió de l’equipament, un document que ha estat vàlid fins al 31 de desembre de 2015.