Entrar o sortir de la plaça de Sant Jaume s’ha hagut de fer aquest dissabte al matí pels carrers habilitats. Unes lones de grans dimensions especifiquen quins són aquests vials, amb la idea que en moment d’aglomeracions no es formin taps de persones que posin en risc la seguretat dels vianants.
A peu de carrer, controladors d’accessos s’encarreguen de conduir els fluxos de persones, com és el cas del Cau Mas Guinardó, que hi ha aportat voluntaris durant la mostra de balls de gegants. Segons un dels voluntaris, Martí Romero, ubicat al control de sortida de la plaça de Sant Miquel, “no fem preguntes [a la gent] ni d’on vas ni d’on vens, simplement deixem passar la persona que, realment, vol sortir”, detalla.
Suport des de l’aire
Enguany, la principal novetat és el suport aeri d’aquests controls mitjançant drons. Es tracta d’un mètode que, després d’una prova pilot duta a terme durant la darrera revetlla de Sant Joan, permetrà el monitoratge en temps real —amb vista zenital— dels principals punts de la ciutat on es preveuen aglomeracions: plaça de Sant Jaume, platja del Bogatell, avinguda de la Reina Maria Cristina o la Zona Universitària.
S’activaran segons ho sol·licitin, des del punt d’interès, els agents de la Guàrdia Urbana, de Protecció Civil o dels Bombers de Barcelona. El càlcul municipal és que en un màxim de 15 minuts els drons hagin arribat a l’indret en qüestió per, a vista d’ocell, readaptar la mobilitat segons les necessitats.
Reforç en la neteja
Després d’haver desconvocat la vaga de la neteja per la festa major, aquest servei públic serà el que, precisament, es s’ha reforçat. Aquests dies hi ha netejant els carrers 700 empleats extra que, a la vegada, usen 70 vehicles més per dur a terme la seva feina. Entre d’altres, es col·locaran 1.700 papereres de recollida selectiva de residus als punts on més persones es concentraran.