Tenir nivells elevats d’alguns contaminants químics a la sang es relaciona amb més risc de desenvolupar la covid, segons un estudi científic en què han participat investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entre d’altres. El treball l’ha publicat la revista ‘Enviromental Research’ i és el primer estudi prospectiu al món que analitza dades obtingudes abans de la pandèmia dels nivells sanguinis de contaminants de persones sanes.
Els resultats poden explicar en part les grans diferències en les respostes immunitàries i clíniques a la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2. “El que l’estudi observa és que alguns d’aquests contaminants incrementen el risc de ser seropositiu i de tenir la malaltia”, apunta Miquel Porta, un dels autors principals de l’estudi i investigador de l’IMIM-Hospital del Mar. Els contaminants que podrien augmentar més el risc són alguns derivats del pesticida DDT, el plom, el tal·li, el ruteni, el tàntal, el manganès i el benzofluorantè.
Primera evidència d’un possible vincle entre contaminants i covid
Els autors consideren que aquests resultats tenen “una rellevància científica i social considerable”, perquè ofereix la primera evidència prospectiva i basada en una població general sana d’un possible vincle entre les concentracions personals d’alguns contaminants, d’una banda, i la infecció per SARS-CoV-2 i la covid, de l’altra.
Aquests contaminants ens arriben al cos per múltiples vies, com ara els aparells electrònics i els pinsos de la ramaderia intensiva. Per aquest motiu, l’estudi apunta que “si es confirma que les associacions trobades són causals, hi ha polítiques per controlar els riscos corresponents”.