Toni Comín i Carles Puigdemont

(ACN) El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat rebutjar la suspensió cautelar de les ordres de recerca, detenció i ingrés a la presó vigents a l’Estat conta l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín. Ho ha decidit malgrat que tots dos tenen immunitat com a eurodiputats. Els magistrats sostenen que aixecar les ordres que va acordar el Tribunal Suprem suposaria “pertorbar la funció jurisdiccional” i una “ingerència” sobre “les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària”.

En la sentència, el TC justifica la decisió per la necessitat de “preservar l’interès general”, a més de garantir “l’efectivitat de les decisions dels poders públics” i assegurar “l’execució de les resolucions dictades pels jutges i tribunals”. Al text, els magistrats afirmen que la “regla general” és no suspendre les resolucions judicials impugnades, perquè això implica pertorbar la funció jurisdiccional i “suposa una ingerència de la jurisdicció constitucional en les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària”.

“Garantir la continuació de la causa penal”

Els magistrats argumenten a més que les ordres de detenció s’han emès “després de processar per delictes greus els demandats”, que “han estat declarats processalment rebels”. “La seva actitud decididament obstativa a sotmetre’s a la jurisdicció penal espanyola és notòria i continuada”, diuen els magistrats, que consideren que “les ordres de detenció es troben dirigides a garantir la continuació de la causa penal”.

L’alt tribunal també argumenta que suspendre les ordres de detenció de Puigdemont i Comín “equivaldria a una resolució anticipada del fons del recurs d’empara”. Consideren que, si les retiressin, se n’estaria negant la “necessitat i legitimitat”.

Les defenses de Puigdemont i Comín havien recorregut al TC contra la interlocutòria del Suprem del 5 de novembre del 2019 que mantenia vives les ordres de detenció i empresonament contra tots dos malgrat haver estat elegits com a eurodiputats. De fet, el magistrat del Suprem Pablo Llarena va demanar a l’Eurocambra que els suspengués la immunitat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a