Fins a 59.500 persones han participat en els actes que l’ANC ha organitzat per l’11 de setembre, segons dades de l’entitat independentista. S’han distribuït en 131 concentracions, més de les previstes inicialment, tant a Barcelona com arreu del territori català. L’entitat assegura que aquestes xifres suposen la mobilització adaptada a la covid-19 més gran d’Europa.

Aquest any no s’ha fet una crida a una manifestació multitudinària a Barcelona, per evitar la propagació del coronavirus. A la ciutat hi ha hagut una desena de punts de concentració davant d’edificis de l’Estat com l’Agència Tributària i oficines de la Seguretat Social o del SEPE (Servei Públic del Treball Estatal). Tot i això, s’ha fet un acte central a la plaça del Doctor Letamendi i des d’allà s’ha connectat amb altres punts de Catalunya.

Crides a la unitat

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha reclamat unitat als partits independentistes. “Parleu i proposeu”, els ha demanat, i ha afegit: “Treballeu per sumar més del 50 % les properes eleccions i després respecteu el mandat de l’1 d’octubre i declareu la independència”. Paluzie ha afirmat que “estem farts de la divisió i de la tàctica”, i ha enviat un missatge directe a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras: “Si us plau, llegiu-vos cada un el llibre de l’altre i poseu-vos d’acord”. “El llibre que volem llegir és el que porti les vostres dues signatures”, ha conclòs.

També ha reivindicat la unitat independentista el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha demanat als polítics que no es deixin endur “pels interessos de partit”. “Això no va d’uns contra els altres, això va de teixir plegats un futur compartit”, ha dit. Al president espanyol, Pedro Sánchez, l’ha advertit que “mentre no hi hagi dret a l’autodeterminació, a Espanya no hi haurà normalitat”.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, ha qualificat de “pandèmia” la relació de Catalunya amb l’Estat i ha afirmat que és una “relació tòxica des de fa segles”. Seguint la metàfora, ha alertat que “la vacuna no ens arribarà de fora, la vacuna ens l’hem de fer nosaltres, la vacuna es diu independència”.

Mesures anti-covid-19

Per poder participar en les concentracions calia haver fet inscripció prèvia, una limitació imposada per poder-ne controlar la capacitat i evitar contagis de covid-19. Per això, s’han instal·lat punts de control als accessos.

Entrada dels manifestants a plaça de Letamendi

Un cop a dins, els concentrats s’han col·locat garantint la distància de seguretat entre ells, ja fos en cadires o drets. Precisament, aquest divendres al matí, durant l’ofrena floral a Rafael Casanova, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, havia reivindicat la convocatòria com un espai segur.