Aquest divendres ha començat el II Congrés Mundial per la Pau, que se celebrarà del 15 al 17 d’octubre al CCCB i a la seu de Blanquerna-Universitat Ramon Llull. Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, activistes de més de 116 països participaran a les conferències i tallers de més de 30 ponents que tractaran de reimaginar el món sota la premissa de la cultura de la pau.
A la inauguració, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha repassat els fets i reclamacions de Barcelona “com a ciutat de pau”. També ha reiterat a l’Estat espanyol que signi amb urgència el tractat de no proliferació d’armes nuclears, en solidaritat amb totes les ciutats que segueixen amenaçades. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït esdeveniments com aquests per ser una “oportunitat molt valuosa de reflexió i de trobada de la societat civil i la política en un temps, després de la pandèmia, en què els riscos de l’estabilitat mundial son múltiples i creixents.”
Potenciar la cultura de la pau
Jordi Calvo, d’International Peace Bureu Barcelona, que organitza el congrés ha dit que volen “aconseguir mostrar als poders que nosaltres també som molts i importants i ens han d’escoltar, no exclusivament als venedors d’armes.” Durant l’acte inaugural, el director de l’Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer, ha anunciat que es crear`à el primer congrés català de la cultura de la pau, que partirà de les reflexions d’aquest esdeveniment. Durant l’acte inaugural, hi ha hagut diversos records per l’activista per la pau, Arcadi Oliveras, mort l’abril d’aquest any.
Es podrà seguir en línia
L’esdeveniment tindrà un format híbrid, amb conferències, tallers i esdeveniments culturals, que majoritàriament podran seguir-se a través d’internet a través de la plataforma Whova. En total, més de 2.000 persones s’han registrat per a l’esdeveniment i es preveu que 500 persones hi assisteixin de forma presencial.
Activistes internacionals de renom
Aquesta segona edició del congrés vol ser un gran espai de reunió d’activistes per la pau d’arreu del món amb noms com Noam Chomsky, Vandana Shiva, Jody Williams, Duarte Pacheco, Wada Masako o Beatrice Fihn. També hi participaran polítics com Jeremy Corbyn, membre del Parlament del Regne Unit; Luiz Inácio Lula da Silva, expresident del Brasil; la representant de Black Lives Matter, Karlene Griffiths Sekou o l’escriptora i activista feminista de drets humans Binalakshmi Nepram.