església sant rafael

Nou Barris tindrà en els pròxims mesos una nova zona verda. Serà als entorns de l’església de Sant Rafael, al barri de la Guineueta. En aquest punt que envolta l’antiga capella de l’Institut Mental de la Santa Creu, l’Ajuntament de Barcelona impulsa una reurbanització per dignificar l’espai i generar un nou espai “que relligui amb els equipaments de l’entorn de la plaça central de Nou Barris“. Està previst fer-hi una zona d’estada i de vida veïnal, segons ha informat el consistori en un comunicat.

En total, la renovació afectarà un espai de 3.600 metres quadrats i s’hi invertiran 1,87 milions d’euros. Les obres començaran previsiblement a la tardor i acabaran sis mesos després, entre el març i el maig del 2023.

Talussos i gespa al nou espai

Està previst crear-hi talussos en forma de plans inclinats triangulars. També s’hi afegirà gespa a la superfície, amb l’objectiu d’assimilar les característiques d’aquest nou espai verd amb el del parc Central de Nou Barris. L’entorn de l’església tindrà un paviment i vegetació singulars per “dotar-lo de caràcter propi”.

L’octubre del 2020, l’Ajuntament de Barcelona va acabar les obres de consolidació de l’estructura de l’església, amb la posterior rehabilitació de les façanes i la coberta del temple. Ara, després d’aquesta actuació, el consistori “posarà al dia” els espais que l’envolten.

L’església de Sant Rafael

L’església de Sant Rafael també és coneguda com la del Mental. És una petita part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet. Se situava en la part central posterior del conjunt, en el mateix eix que el seu accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona que permetrà a l’Ajuntament recuperar un solar al carrer de Palamós, al barri de la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur. Alhora, l’Arquebisbat condicionarà i decorarà l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.