La votació per modificar la llei actual ha evidenciat que en les files del PP també hi ha esquerdes. Com havien anunciat, tres diputats populars han trencat la disciplina de vot. No ho han fet per alinear-se amb les tesis de l'oposició, sinó perquè consideren que la reforma es queda curta. De fet, es limita a un sol punt: el que regula l'avortament de les menors d'edat, que necessitaran el consentiment dels pares o tutors legals i no ho podran fer soles com fins ara. Pel PP, es tracta de corregir el que qualifiquen d'insensatesa i disbarat. MARTA GONZÁLEZ, diputada del PP al Congrés Es lógico que pretendamos modificar algo que nos parece una aberración des del punto de vista jurídico Un aborto no puede tratarse de la misma manera que una operación quirurgica por eso el conjunto de la sociedad española consideró decisión disparatada que las menores abortaran sin consentimiento El PP ha rebut finalment el suport dels sis diputats d'Unió Democràtica, però cap de Convergència Democràtica s'hi ha posicionat a favor. El PSOE ha defensat la llei que va aprovar el 2010 perquè ha aconseguit reduir el nombre d'embarassos no desitjats. I, com altres grups, ha acusat el Govern de desprotegir les dones i forçar-les a l'avortament clandestí a canvi de vots. CARMEN MONTÓN, diputada del PSOE Trileros, con los derechos de las mujeres... Dejen ya de arañar un puñado de votos a costa de los derechos de las mujeres. La mateixa acusació d'electoralisme, però amb un sentit totalment invers, l'ha sentit el PP des de sectors més conservadors com la Conferència Episcopal. JOSÉ MARÍA GIL TAMAYO, portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola "Especialmente grave la responsabilidad de quienes habiendo incluido entre sus compromisos políticos la promesa de una ley que aminoraba algo en la desprotección de la vida humana naciente que existe, han renunciado a seguir adelante con ello en aras de supuestos cálculos políticos." Les associacions pro vida han recordat també que la reforma de l'avortament era un dels punts principals del programa del PP. El PP s'ha defensat assegurant que el tràmit d'avui no vol dir que donin per vàlida la resta de la llei. I han tornat a reclamar al Tribunal Constitucional que es pronunciï sobre el recurs que els populars van presentar contra la norma actual.

Després de l’intent fallit del PP per impulsar un nou projecte de llei de l’avortament l’any 2013 –liderat per l’exministre Ruiz Gallardón– els populars han apostat per introduir una modificació a l’actual Llei de salut sexual i reproductiva, promoguda l’any 2010 pel govern del PSOE. La reforma aprovada per la cambra dels Diputats requereix que les dones de 16 i 17 anys tinguin el consentiment dels pares o tutors legals per avortar i, en cas de conflicte, la situació es resoldrà d’acord amb el Codi Civil.

La reforma presentada pels populars ha rebut el suport de 184 diputats, el vot en contra de 136 membres del Congrés i quatre abstencions. L’anècdota de la jornada l’ha protagonitzat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ha votat favorablement a la reforma per “error”.

D’altra banda, s’ha fet evident la falta de consens en el si del PP quan quatre diputats populars s’han abstingut de votar per mostrar el seu desacord amb la llei, que consideren massa tova, i la diputada Eva Durán hi ha votat en contra per les mateixes raons.

Pel que fa als partits catalans, Unió Democràtica de Catalunya ha donat suport a la proposició, els quatre diputats de Convergència s’han abstingut i Esquerra Republicana hi ha votat en contra.

Debat encès

La diputada del PP, Marta González, ha defensat la reforma legislativa amb l’argument que “una adolescent de 16 anys no té la maduresa suficient per afrontar” l’interrupció d’un embaràs i ha dit que “un avortament no es pot tractar de la mateixa manera que una operació quirúrgica”.

L’ha respost Carmen Montón, diputada del PSOE, que ha criticat que el PP “utilitza els drets de les dones com a mercaderia electoral” i ha denunciat que la reforma “aboca a les dones més joves a un avortament insegur i clandestí” i les deixa en una “situació vulnerable”. Montón ha recordat que la legislació actual permet a les dones menors interrompre l’embaràs sense consentiment dels progenitors si es troben en una situació de “violència interfamiliar, maltractaments, situació de desarrelament o desamparament”.

Veus civils en contra

La Campanya pel Dret a l’avortament considera que la modificació s’ha fet per “acontentar els sectors ultraconservadors posant en risc la vida de les joves” que, per diverses qüestions, no poden informar les seves famílies. En un manifest han demanat que es despenalitzi l’avortament i que es pugui fer a la xarxa pública de sanitat de manera voluntària.