Planell ha repassat la trajectòria de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la primera de tot el món a ser totalment en línia. “El www és de mitjan 1993 i un any després aquí ja es treballava per crear la UOC”, ha dit. El rector ha recordat com els primers alumnes “rebien per correu els materials de l’aula virtual en disquets de 3,5”.

Sobre la creença que els estudis virtuals són de menor categoria que els presencials, Planell ha dit que cal eliminar aquest estigma i que s’ha de vetllar perquè els estudis tinguin qualitat. “L’educació superior s’està convertint en un mercat i possible negoci. Els aspectes de qualitat són cada cop més importants”, ha dit.

Nou grau en belles arts el 2016

Com a projectes de futur, el rector ha confirmat la intenció de posar en marxa el 2016 un nou grau virtual en belles arts conjuntament amb el Reina Sofia de Madrid com a prescriptors i ha posat d’exemple els estudis virtuals de medicina d’altres universitats a distància: “Hem de poder demostrar que avui en dia es pot fer virtual qualsevol tipus d’ensenyament.”

Planell ha explicat que amb 52.000 alumnes ara la UOC es planteja ampliar el mercat a quatre països llatinoamericans: Mèxic, Colòmbia, Xile i el Perú, i també cap al nord d’Àfrica.