Per als no iniciats pot semblar un laboratori més, però aquesta unitat de recerca permet desenvolupar medicaments que no es poden fer en cap altre punt de l'estat espanyol. Aquí ja es treballa en una vacuna per tractar la sida. Per fer-ho, s'aïllen el virus i les cèl·lules del pacient, i després tornen a exposar aquestes cèl·lules al VIH amb l'objectiu que un cop posada la vacuna, el sistema immunitari del pacient detecti el virus i aprengui a combatre'l. Les proves han demostrat que la càrrega viral no desapareix, però cau més del 90% amb el tractament (fet que la fa gairebé indetectable). Això només es pot aconseguir en aquestes instal·lacions. Un espai en què els compartiments estan extremadament aïllats de l'exterior (pels riscos que suposa la manipulació del virus actiu) i l'esterilització és més intensiva que en un quiròfan. FELIPE GARCIA, consultor sènior del Servei d'Infeccions de l'Hospital Clínic "Lo importante es que tener unas instalaciones de este nivel de excelencia nos permite no sólo pensar en esta vacuna sinó plantear terapias que actualmente se están haciendo en otras partes del mundo y que van dirigidas a la curación del VIH también." Han estat necessaris més de dos anys per obtenir l'acreditació per treballar en medicaments basats en cèl·lules, gens i teixits. A Espanya hi ha 15 sales de producció cel·lular però, a diferència d'aquesta, NO disposen de l'aïllament necessari per manipular virus. Tenir un espai així permet, a més, estalviar costos durant la recerca. JOSEP MARIA CANALS, coordinador del Programa de Teràpia Cel·lular de la UB "Això redueix els costos de producció perquè fins ara molts d'aquests assajos s'havien de fer fora de Catalunya o d'Espanya, i reforça el clúster biomèdic de Barcelona." En un futur no gaire llunyà, aquí també es desenvoluparan programes d'enginyeria de teixits. L'objectiu és arribar a fabricar òrgans a través de la tecnologia 3D amb teixits generats de forma artificial com a matèria primera.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha acreditat la Universitat de Barcelona per poder produir medicaments de teràpia avançada amb el virus de la sida a la Unitat de Recerca i Desenvolupament del centre. Es tracta d’un laboratori pioner per les condicions de treball i investigació que permet, i que es donen en molt pocs països del món. Han estat necessaris més de dos anys per obtenir l’acreditació per treballar en medicaments basats en cèl·lules, gens i teixits. A Espanya hi ha 15 sales de producció cel·lular però, a diferència d’aquesta, no disposen de l’aïllament necessari per manipular virus.

En aquest laboratori ja es treballa en una vacuna per tractar la sida. Per fer-ho, s’aïllen el virus i les cèl·lules del pacient, i després tornen a exposar aquestes cèl·lules al VIH amb l’objectiu que un cop posada la vacuna, el sistema immunitari del pacient detecti el virus i aprengui a combatre’l. Les proves han demostrat que la càrrega viral no desapareix, però cau més del 90% amb el tractament (fet que la fa gairebé indetectable). Això només es pot aconseguir en aquestes instal·lacions.

Un espai en què els compartiments estan extremadament aïllats de l’exterior (pels riscos que suposa la manipulació del virus actiu) i l’esterilització és més intensiva que en un quiròfan. Tenir un espai així permet, a més, estalviar costos durant la recerca. Segons explica en Josep Maria Canals, coordinador del Programa de Teràpia Cel·lular de la UB, fins ara molts d’aquests processos havien de fer-se fora de Catalunya o d’Espanya, i ara no caldrà fer aquesta despesa i els procediments seran més ràpids. El doctor Felipe Garcia, consultor sènior del Servei d’infeccions de l’Hospital Clínic de Barcelona, considera que “les teràpies avançades i en concret la teràpia gènica o les vacunes terapèutiques com les que s’utilitzaran en aquest assaig, són el centre de les noves estratègies experimentals, que tenen l’objectiu final de curar la infecció per VIH.”

De moment, però, i fins que no es curi la malaltia, encara hi ha moltes disciplines que es poden explorar en un espai de les característiques del que ja és en funcionament a la ciutat. Per exemple, està previst que la sala de la UB treballi en un producte intermedi per fer un estudi clínic centrat en la immunoteràpia cel·lular en pacients amb leucèmia. Les investigacions es porten a terme en col·laboració amb hospitals com el Clínic, o l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Amb la darrera institució ja s’estan desenvolupant estratègies d‘enginyeria per produir teixits i òrgans amb tecnologia 3D.