- Tiró alguna piedra... - No, en ningún momento. - Cruzó contenedores incendiados? - No, en ningún momento - En cap moment vaig llençar pedres ni vaig fer res del que se m'acusa. - És veritat que vostè va llençar contenidors a la via pública? - No. - No, en cap moment vaig llençar pedres contra la policia. Ha estat la tònica general del matí. Entre els 13 acusats, els primers a declarar han estat un grup de joves de Cerdanyola que van participar a la cassolada de protesta però que, segons han explicat, van marxar abans que comencessin els aldarulls per anar a sopar en un bar. Va ser en sortir d'aquest local i buscar una entrada de metro, han dit, que van topar-se amb els disturbis. LAIA SERRA, advocada "Estaven al lloc, al barri, intentant marxar, intentant protegir-se o sortir d'un context de conflicte en què precisament no volien prendre part." Ben diferent és la versió de la fiscalia, que els acusa de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat i en demana cinc anys i deu mesos de presó. Segons el relat de la fiscal, els encausats formaven part d'un grup organitzat que va llençar pedres contra agents dels Mossos i que va cremar contenidors. Per la defensa, la pena que es demana és desproporcionada. EDUARDO CÁLIZ, advocat de la defensa "L'única finalitat d'aquesta mesura, d'aquesta petició de pena de presó és atemorir a la població perquè no surti al carrer a defensar el seu dret legítim a la protesta i a la manifestació." A les portes de la Ciutat de la Justícia, una trentena de persones s'han concentrat amb pancartes per donar suport als processats. El judici, en què estan citats els 13 acusats i 25 testimonis, s'allargarà, com a mínim, fins a finals de setmana.

En declaracions als mitjans a les portes dels jutjats, els advocats de la defensa han explicat que les detencions es van produir en un context de confusió i que van ser aleatòries. Entre els acusats hi ha cinc joves de Cerdanyola del Vallès. La seva advocada, Laia Serra, ha assegurat que els seus clients van ser detinguts quan miraven de sortir del barri, després de sopar en un bar de la zona, una versió dels fets que han corroborat els acusats durant la vista.

Aquests cinc encausats han assegurat durant el judici que es van refugiar en un bloc de pisos fugint dels aldarulls, un edifici on finalment els va detenir la policia. A més d’ells, al banc dels acusats hi havia vuit joves més, provinents d’altres poblacions, que han assegurat que no es coneixien entre ells.

En l’escrit de qualificació, el fiscal els atribueix delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. Sosté que els processats, juntament amb un menor d’edat, actuaven “integrats en un grup” organitzat que va llançar pedres contra el cordó policial i va incendiar contenidors a la via pública. En concret, la fiscalia els atribueix la participació en els aldarulls de la nit del 29 de maig i els demana penes de cinc anys i 10 mesos de presó.

A les portes de la Ciutat de la Justícia, una trentena de persones s’han concentrat amb pancartes per donar suport als processats. El jucidi, en què estan citats els 13 acusats i 25 testimonis, s’allargarà, com a mínim, fins a finals de setmana.

Reobren la investigació contra un mosso

Paral·lelament al nou judici sobre els fets, que comença aquest dimarts, l’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació sobre l’actuació de dos agents dels Mossos d’Esquadra durant les protestes, per haver donat un cop de porra a l’orella a un jove. El jove es va querellar contra els dos agents per les lesions auditives que va patir quan va rebre el cop, i va aportar fotografies i vídeos en els quals s’aprecia l’incident. És per això que l’Audiència considera que l’actuació dels dos agents contra qui es formula la querella té indicis d’infracció penal. La sala ha recriminat al titular del Jutjat d’Instrucció número 3 que denegués l’admissió a tràmit de la querella, sense obrir cap investigació prèviament. El jutjat d’instrucció va al·ludir a la funció del cos de seguretat en casos d’actuació d’extrema violència. Després d’aquesta resolució, el jutjat d’instrucció haurà d’admetre a tràmit la querella, amb l’objectiu que una investigació judicial aclareixi els fets i concreti si els dos policies van cometre una infracció.