dos gossos a la plaça de Sóller
Foto: Mariona Gil

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el decret que estableix que a la ciutat hi haurà 225 espais per a gossos on podran anar deslligats. A banda de les 116 àrees que ja existeixen, finalment són 109 (i no 103) els espais de nova creació on aquests animals podran anar també sense corretja. El mapa final inclou sis punts més de les anomenades zones d’ús compartit en franges horàries (ZUC), que s’han incorporat gràcies al període d’al·legacions.

La normativa es publicarà aquesta setmana al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i està previst que entri en vigor al desembre d’aquest any. Els tenidors de gossos que duguin els animals sense lligar fora d’aquestes zones habilitades hauran de pagar multes d’entre 100 i 2.400 euros.

Més punts a l’Eixample i les Corts

Els canvis han permès dotar els districtes de l’Eixample i les Corts de més punts per a l’esbarjo d’aquests animals. En concret, a l’Eixample s’han ubicat tres zones més a l’avinguda de Josep Tarradellas, l’Estació del Nord i el Parc de Joan Miró. Pel que fa a les Corts, també s’incorporen tres punts més, als Jardins de la Font dels Ocellets, els Jardins dels Doctors Dolsa i el passeig de Joan XXII. Per acabar, a Ciutat Vella s’hi incorpora una part del Parc de la Ciutadella, en concret els camins de la part superior del parc limitant amb el passeig de Pujades.

A banda, també s’ha eliminat un punt per unes obres i se n’han substituït sis més. També s’ha fet alguna modificació en les delimitacions i s’amplien els horaris a Sarrià – Sant Gervasi.

A menys de 10 minuts de casa

Amb aquests canvis, a la ciutat hi haurà 224 espais per a gossos, més la platja del Llevant, amb una superfície total de de 969.448 metres quadrats segons detalla el consistori. Per tant, s’han guanyat uns 25.000 metres quadrats respecte a la proposta inicial. El govern municipal considera que Barcelona disposa d’espais suficients per garantir el benestar d’aquests animals, perquè el 95 % dels tenidors de gossos tenen un espai a menys de 10 minuts de casa.

Segons les dades del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, hi ha un cens de 180.000 gossos identificats.