Mossos d'Esquadra retirant un home que es manifestava a les rondes de Barcelona durant la vaga general del 8 de novembre de 2017
vaga general 8 novembre 2017

(ACN i Redacció) L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i a tres anys i mig de presó per desordres públics greus a dos manifestants que van tallar la ronda de Dalt durant la vaga general del 8 de novembre del 2017, convocada contra l’aplicació de l’article 155. Segons la interlocutòria, els condemnats haurien intimidat i amenaçat alguns conductors atrapats en el monumental embús. El tribunal els ha absolt de delictes contra el trànsit, i també ha absolt de tots els delictes dos activistes més. El fiscal demanava cinc anys de presó per a un dels acusats i tres anys de presó per a la resta.

Segons considera provat la sentència, els dos condemnats van acudir a una convocatòria, no comunicada a les autoritats, a les 7 del matí feta pels CDR de Nou Barris i Sant Andreu al Metro de Trinitat Vella. Juntament amb més d’un centenar de persones es van manifestar per diversos carrers fins arribar a la sortida número 2 de la ronda de Dalt, via que van acabar tallant en els dos sentits fins a les 11 del matí. El tall va provocar cues de prop de 15 quilòmetres, i va afectar uns 4.000 turismes i 750 camions.

Segons la sentència, els dos homes van mantenir “enfrontaments verbals i amb gestos” i “actituds amenaçadores” amb els conductors dels vehicles aturats, cosa que va crear, asseguren, “nombroses situacions de conflicte”. Al text de l’Audiència s’afirma que  Moisés F. D. va arribar a colpejar un conductor i que els manifestants van sacsejar diversos vehicles.

A la sentència també s’assenyala que els Mossos d’Esquadra van intentar que els manifestants obrissin el pas a la circulació, però aquests s’hi van negar. Al text s’explicita que després de negociar amb Francisco José G. R., que “es va comportar en tot moment com a responsable del piquet”, els Mossos van poder obrir un carril de circulació en alguns moments, fins que els manifestants van decidir marxar voluntàriament.

Per tot això, l’Audiència condemna Moisés F. D. a un any de presó per desordres greus. Francisco José G. R. va ser condemnat el setembre del 2017 a tres mesos de presó per desordres públics i per això li apliquen l’agreujant de reincidència, i la pena puja fins als tres anys i mig. Els altres dos encausats queden absolts. La sentència es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Alerta Solidària recorrerà la “sentència totalment injusta”

L’organització de l’esquerra independentista Alerta Solidària ha anunciat en un comunicat que recorrerà la sentència perquè “vulnera els drets fonamentals de manifestació i de vaga que es recullen a la Carta Europea de Drets Fonamentals“. Asseguren que “la manifestació objecte de judici va ser pacífica, sense més que algun fet puntual entre afectats pel tall de circulació i manifestants, sense que en cap moment es produís actes de violència física”.

Alerta Solidària també assenyala que “el dret de manifestació no està subjecte a autorització prèvia, com pretén fer veure la sentència de la secció 21”.  El col·lectiu de l’esquerra independentista assegura que “la sentència conté diverses errades, com per exemple confondre les parades de metro on van iniciar-se els fets, declaracions de Mossos i espais”. A més, afegeixen que “la sentència vulnera el principi acusatori” perquè “considera provats fets que no eren objecte d’enjudiciament en aquest procediment“.

Per aquests motius, Alerta Solidària assegura que “la sentència serà recorreguda fins que es reconegui l’absolució dels dos condemnats, així com els drets de manifestació i de vaga vulnerats“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a