Segons ha explicat Mariano Rajoy, l’aplicació de l’article 155 es tradueix en la destitució de Carles Puigdemont, del vicepresident (Oriol Junqueras), de tots els consellers, del secretari general d’Interior (Cèsar Puig) i del director general dels Mossos d’Esquadra (Pere Soler i Campins).

A més, el 155 també suspendrà les delegacions internacionals de la Generalitat, el Consell de Transició Nacional i el Diplocat. Totes les competències tretes als consellers les agafaran els ministeris corresponents. Segons Rajoy, aquestes mesures serviran per “restituir l’autogovern liquidat les últimes setmanes” per les forces independentistes.

Eleccions, al desembre

A banda de la destitució en bloc del Govern català, Mariano Rajoy ha dissolt el Parlament de Catalunya. Amb aquesta mesura, l’Estat no esgotarà el termini de sis mesos que preveu el 155 per convocar eleccions, ja que ha fixat comicis autonòmics per al 21 de desembre. Rajoy vol que questes eleccions “lliures, netes i legals” tornin “l’autonomia a la llei i la concòrdia”.