Condemnat treball comunitari

Prop de 300 persones condemnades a treballs comunitaris estan complint la pena fent tasques de prevenció de la covid-19. Al juliol, quan va començar aquesta iniciativa eren 80, però la xifra s’ha disparat aquests últims mesos. Entre les feines que es poden fer, hi ha la de controlar la capacitat d’aforament dels espais, estar en els punts d’informació o dispensar mascaretes i gel hidroalcohòlic. A Barcelona, hi ha 20 penats que estan fent aquestes tasques. Per exemple, n’hi ha vuit que treballen a la Ciutat de la Justícia com a informadors, dos més al Banc de Sang i Teixits de l’Hospital de Sant Pau, i d’altres en entitats esportives com el camp de futbol del Júpiter.

L’Àrea de Mesures Penals Alternatives és l’encarregada d’aquestes iniciativa que es fa en col·laboració amb 1.825 entitats que treballen amb el Departament de Justícia. Aquests treballs en benefici de la comunitat es fan en un centenar d’ajuntaments, jutjats, equips d’atenció primària, centres cívics, clubs esportius o biblioteques, entre d’altres. Les entitats i ajuntaments interessats a participar-hi poden sol·licitar-ho al departament.

Un dels condemnats a treballs comunitaris fent tasques de prevenció

Un 40 % són condemnats per delictes de trànsit

Un 39 % de les persones que fan treballs en benefici de la comunitat són condemnats per delictes de trànsit, el 20 % per violència de gènere, un 21 % per lesions i un 13 % per delictes contra el patrimoni. La gran majoria, el 89 %, són homes, i un 60 % tenen entre 30 i 50 anys.

Els treballs comunitaris són alternatives a la presó. Consisteixen a fer una activitat no retribuïda d’interès públic durant les hores i la jornada que estableix un jutge.