La baixa oferta de places públiques d’institut afecta el barri de Sant Andreu. Almenys són 79 les famílies d’aquest barri angoixades perquè als seus fills no se’ls ha assignat una plaça dels dos centres públics adscrits al districte per començar el primer curs d’ESO. Per aquest motiu, les famílies s’han concentrat aquest dilluns a la plaça d’Orfila i, acte seguit, s’han reunit a la seu del districte de Sant Andreu amb responsables del Consorci d’Educació. Durant aquesta trobada, el Consorci s’ha compromès a crear classes bolets i ampliar les ràtios per garantir la plaça pública en un centre adscrit a cada alumne, una decisió que les famílies adopten amb incredulitat i dubten de la seva viabilitat perquè “no surten els números”.

reunio-families-afectades-baixa-oferta-publica-instituts-sant-andreu

Els afectats s’han constituït en plataforma i han elaborat un manifest previ a la reunió per aconseguir una solució “que no comporti la massificació de les aules”. Lamenten que aquest primer repartiment de places ha comportat “una situació de desigualtat” i insisteixen en la inutilitat de tenir un centre adscrit “si no hi ha garantia de continuïtat pedagògica” en el projecte educatiu dels seus fills. En aquest sentit, les famílies afectades han lliurat el seu manifest el matí de dilluns al Síndic de Greuges per demanar que faci un seguiment directe de l’adjudicació de places finals, prevista per a mitjan juny, i que revisi el procés de preinscripció, que valoren com a “incoherent i injust“. I emfatitzen: “La implicació dels nens i nenes en aquest procés de cerca i decisió en escollir un institut té conseqüències emocionals importants per a ells i elles”.

Les famílies es van constituir en plataforma dissabte, 18 de maig, i una de les accions que han portat a terme ha estat organitzar una recollida de signatures. De moment, n’han aconseguit almenys 700.

“No surten els números”

La proposta del Consorci d’Educació passa per diferents canvis:

  • 55 places d’alumnes que havien obtingut plaça en un centre no adscrit passaran a una família adscrita a aquells centres
  • Obrir dues línies noves, una a l’ Institut Martí Pous i l’altre a l’Institut Príncep de Viana
  • 6 noves places a l’Institut Doctor Puigvert
  • Omplir les vacants que han quedat a l’ Institut de la Sagrera

En sortir de la trobada, les famílies s’han mostrat més esperançades amb les solucions que ha aportat el Consorci d’educació però dubtaven d’alguns d’aquestes propostes perquè “no ens surten els números”, ha dit José Barrios. A més, “no estarem tranquils fins que no tinguem una plaça assignada de forma definitiva”, explicava Eva González.

No és una situació insòlita

El consorci d’Educació ha assegurat que cada any és donen aquestes circumstàncies i que no s’han incrementat els alumnes que, en un primer moment, es queden sense centre públic adscrit a la seva escola. L’assignació de centres escolars diuen, té uns terminis i un cop es fa una primera resolució es continua treballant per tal de valorar la demanda i la oferta final de cada institut.

 

 

Comparteix a: