Una vuitantena de residents italians a Barcelona s’han concentrat davant del seu consolat aquest dissabte, 18 de març, per denunciar la “desatenció” que reben. Asseguren que per aconseguir dia i hora per fer alguns dels tràmits més habituals, com ara renovar el document d’identitat o expedir un passaport, han de passar mesos.

Només vuit cites al dia per gestionar tràmits

La protesta ha estat pacífica i no han fet cap posada en escena més enllà de concentrar-se a les portes del consolat d’Itàlia a Barcelona, situat al carrer d’Aribau. Alguns dels manifestants han explicat a un equip de betevé que les cites per demanar hora a la pàgina web s’obren a les 8 h del matí i que només habiliten vuit places. Tot i això, asseguren que el sistema es col·lapsa i no poden tramitar la petició.

Alguns denuncien que hi ha màfies de persones que cobren per vendre il·legalment cites que prèviament han bloquejat telemàticament. Expliquen que arriben a demanar entre 150 i 200 euros per poder obtenir una cita a la desesperada. Una dona italiana present a la concentració assegura que ha de tornar al seu país per cuidar el seu pare malalt, però aviat li caduca el document d’identitat i no sap si tindrà problemes burocràtics per poder tornar a Barcelona.

Argentins amb doble nacionalitat, desatesos

A la concentració també s’hi han afegit alguns argentins que tenen familiars italians o la doble nacionalitat italo-argentina. Expliquen que la seva situació encara és pitjor, perquè molts necessiten tenir el seu passaport al dia per poder-se desplaçar. Alguns han de fer el tràmit a través del consolat d’Itàlia, però no reben cap resposta a través d’internet.