Foto neu David Ropero
Gairebé un pam de neu al Tibidabo el 20 de març del 2018. Foto: David Ropero

La nevada del 20 de març de 2018 sobresortirà als arxius històrics com una de les més importants i tardanes que s’han pogut anotar mai a l’Observatori Fabra. L’Alfons Puertas, el seu observador, va arribar a mesurar fins a 12 cm dimarts de matinada.

No va ser la nevada més tardana, a la seva sèrie hi consten d’altres entre finals de març i durant el mes d’abril, però sí una de les més notables que s’han produït avançat el calendari. La nevada tardana més important, pel que fa al gruix de neu, es va enregistrar el dia del 22 de març del 1917, amb 24 cm. També cal destacar, empatada amb la d’aquest 2018, la nevada  del 9 d’abril del 1973, amb 12 cm. La més llunyana va tenir lloc el 29 d’abril del 1919.

La nevada més important del 2018 i dels darrers vuit anys a Barcelona

L’episodi de neu i pluja va afectar diverses comarques catalanes, sobretot del voltant del litoral i el prelitoral central, amb gruixos a l’entorn – o lleugerament per damunt- els 20 cm cap a la Conca de Barberà, el Garraf i fins i tot Collserola. Al cim del Tibidabo alguns observadors van arribar a mesurar-hi gairebé 20 cm de neu la matinada de dimarts.

Sobta també el fet que, de les sis nevades es van produir el 2018 a Collserola, la del 20 de març va ser -i amb diferència- la que va deixar un gruix més rellevant.  La nevada del 28 de febrer va deixar uns 4 cm a l’Observatori Fabra, tot i algunes congestes, i la del 12 de febrer, al voltant dels 5 cm de neu.

La nevada de finals de febrer d’enguany, tot i ser destacable, tampoc va arribar als 12 cm de neu del març del 2018.