"Qui no voldria ser aquí molt intel·ligent o més del que n'és? Moltes persones, jo diria que sí. Però està demostrat que per aquestes persones que són molt intel·ligents és una càrrega que porta tota la vida al damunt." Qui argumenta així és el Salvador, finalista, amb el seu equip, de la primera lliga de debat a Brians 2. La tesi que els ha tocat defensar avui és 'La ignorància fa la felicitat'. Al seu davant, defensa just el contrari un altre equip, format també per quatre alumnes de l'escola de la presó i un estudiant de la Universitat Pompeu Fabra. Entre tots tenen poc més de 20 minuts per convèncer un prestigiós jurat de periodistes i polítics. JOSEP LLUÍS SANJUÁN, director del Centre de Formació d'Adults Víctor Català "Jo crec que tothom deu pensar que com són presos no tenen unes capacitats que després descobrim que sí, com qualsevol ciutadà." Però abans d'arribar aquí han hagut d'entrenar l'oratòria. Han estat tres setmanes de formació, a càrrec d'onze estudiants voluntaris, habituals de les lligues de debat que s'organitzen a la universitat. Per primer cop han traslladat el projecte a una presó i l'experiència ha enriquit tant a uns com als altres. NIL SIFRE, estudiant de la UPF i capità de l'equip guanyador "A mi m'ha agradat molt la capacitat que tenen de fer broma i riure's de la seva situació. És un bon indici d'èxit en la reinserció." CARLOS ROSA, intern de Brians 2 "Vivimos en dos mundos distintos. Desde aquí dentro ignoramos casi todo lo que pasa fuera, solo recibimos información de prensa y televisión. Y ellos no reciben la información de aquí dentro tal como es." Un intercanvi que ha donat fruits... SERGIO HERMOSO, intern de Brians 2 "Me ha ayudado más que nada a expresarme, ver con ojos críticos cosas que a lo mejor yo tenía una postura, y pensar que siempre hay una postura en contra tanto a favor como en contra de cualquier tema." De fet, més enllà del resultat, el premi important és haver adquirit unes habilitats bàsiques per al dia que surtin lliures al carrer.

Durant tres setmanes, que han inclòs també cursos d’oratòria impartits per estudiants de la UPF, els interns de Brians 2 han trencat la rutina i s’han entrenat en l’oratòria per participar en les competicions de debat. Es tracta d’una activitat que se celebra des de fa anys amb èxit a la Pompeu Fabra i que enguany s’ha traslladat a la presó, amb resultats molt positius.

Els interns han augmentat les competències comunicatives i el repte els ha ajudat, també, a despertar la seva capacitat crítica. Sergio Hermoso, intern de Brians 2, explica que el torneig l’ha ajudat a “expressar-se, a veure amb ulls crítics” la realitat i a adonar-se que “sempre hi ha una posició en contra i a favor de qualsevol tema”. També ho argumenta el director del Centre de Formació d’Adults Víctor Català de Brians 2, Josep Lluís Sanjuán, que comenta que la població pensa que els presos no tenen segons quines capacitats però en aquest torneig “descobrim que sí, com qualsevol ciutadà.”

 

[Imatge: Un intern de Brians 2 participa en la Lliga de Debat a la presó]

L’activitat també ha afavorit la relació entre dos mons que difícilment es troben: presos, professors universitaris, periodistes i estudiants. “Des d’aquí ignorem quasi tot allò que passa a l’exterior, només rebem informació de premsa i televisió. I ells no reben la informació d’aquí dins tal com és”, explica l’intern Carlos Rosa. Un aspecte que corrobora Nil Sifre, estudiant a la UPF, que elogia “la capacitat que tenen de fer broma i riure’s de la seva situació”, fet que valora com “un bon indici d’èxit en la reinserció.”

[Imatge: El jurat escolta els oradors per emetre una valoració]

Aquesta prova pilot és el primer pas de futures col·laboracions. Properament la UPF signarà un conveni amb el Departament de Justícia pel qual també es tiraran endavant activitats esportives i culturals d’intercanvi entre joves universitaris i presos.