Les obres a l’edifici de l’antic Gimnàs Sant Pau, situat al número 46 de la ronda de Sant Pau, han començat aquest dilluns amb els primers enderrocs, serviran per recuperar i ampliar l’espai que ocupava l’equipament esportiu i per construir 36 habitatges de lloguer social. Aquesta actuació, que comença amb 12 mesos de retard, està previst que s’allargui de dos a tres anys.

L’espai i l’activitat del gimnàs es mantindrà i l’empresa Mediaurban hi construirà els pisos de lloguer social a sobre, que gestionarà la Fundació Hàbitat3.

Sense manteniment des del 1992

L’edifici històric del gimnàs tenia greus deficiències derivades de la manca de manteniment. Des del 1992 no s’hi havien fet intervencions significatives: “Estava que queia. Canonades podrides, teníem moltes pèrdues d’aigua… era un espai molt poc digne”, lamenta Lara Cáceres, directora del gimnàs social Sant Pau. Tant és així que la canonada general havia rebentat i alguns interruptors no funcionaven per avaries en el subministrament elèctric.

El Gimnàs Sant Pau s’ampliarà

Quan finalitzin les obres, el nou Gimnàs Sant Pau s’ampliarà i tindrà tres plantes. Al soterrani se situarà la zona d’aigües, amb una piscina d’adults, vestidors, sauna, un jacuzzi i una piscina infantil, que serà única del barri. A la planta baixa s’hi farà una cafeteria i es recuperarà l’espai d’arts marcials, inclòs un ring de boxa desmuntable. Al primer pis hi haurà la sala de màquines.

Els gestors de l’equipament valoren molt positivament aquests treballs i asseguren que estan encantats de conviure amb els habitatges de lloguer social que es faran a les plantes superiors de l’edifici. “El gimnàs serà de molt fàcil accés, tant per a la gent que sigui sòcia com la que no”, assegura Lara Cáceres.

gimnàs sant pau

El Gimnàs Sant Pau continua rere la Boqueria

Amb motiu d’aquestes obres, el Gimnàs Sant Pau va traslladar-se al juny a un local provisional, situat al carrer de les Floristes de la Rambla. Aquí l’espai és limitat, no hi ha ring de boxa i només estan en funcionament la meitat de les màquines. Aquest canvi d’ubicació va arribar després d’anys de negociacions. El juliol del 2021 l’Ajuntament de Barcelona va arribar a un acord perquè l’edifici passés a mans municipals amb la complicitat d’un inversor privat.

Els gestors del gimnàs expliquen que actualment tenen uns 200 socis, una xifra insuficient per cobrir el cost del dia a dia. Els responsables asseguren que l’equipament no serà econòmicament viable fins que no es traslladi al nou edifici de la ronda de Sant Pau, on augmentaran els ingressos en poder oferir tots els serveis i activitats.