Els cables de fibra òptica i les capses de connexions de les operadores omplen les façanes de Barcelona. Per instar a posar-hi remei, l’Ajuntament ha enviat cartes a les principals operadores de telecomunicacions perquè ordenin el cablejat i retirin les connexions que estan en desús. El consistori ha començat pel barri de la Barceloneta, on ha detectat 66 punts on fa falta arranjar les xarxes. Són als carrers de La Maquinista, Doctor Giné i Partagàs, Ginebra, Safareigs, Paredes, Baluard, Sant Carles i Atlàntida i a la plaça del Poeta Boscà.

En un missatge a Twitter, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha titllat de “despropòsit” el cablejat desendreçat de les façanes. Les cartes, dirigides a Telefónica, Vodafone, Orange i Jazztel, requereixen en el termini d’un mes “o bé l’arranjament de les xarxes instal·lades —retirada del cablejat i variació del traçat— o bé la retirada definitiva”. També adverteixen les operadores que l’incompliment del requeriment pot comportar l’obertura d’un expedient.

Una llei permissiva per permetre l’extensió de la fibra òptica

El caos de cablejat a les façanes s’origina per l’extensió de la fibra òptica, que la llei general de telecomunicacions del 2014 considera un subministrament d’interès general. El text demana a les administracions públiques que en facilitin la instal·lació i els prohibeix “imposar itineraris o ubicacions concretes en els quals instal·lar la infraestructura”. La llei xoca amb tres ordenances municipals que regulen la protecció del patrimoni, les instal·lacions de telecomunicacions i el paisatge urbà.

Precisament l’ordenança de paisatge urbà ordena retirar o reconduir els cables de subministrament que “perjudiquin la percepció de la façana” i demana la col·laboració de les companyies responsables de les instal·lacions. Els grups municipals es van alinear el maig del 2021 per demanar un canvi legislatiu que ordeni aquestes instal·lacions. Algunes de les instal·lacions fins i tot malmeten façanes d’edificis protegits.

“És inviable ordenar el cablejat”

El Gremi d’Instal·ladors de Barcelona atribueix el mar de cables a les façanes a la manca de professionalitat d’alguns instal·ladors: “El personal subcontractat ha de fer una gran quantitat d’instal·lacions i no hi ha rigor al darrere. Fer les instal·lacions subterrànies seria més car i costós i exigiria més temps de desplegament”. Segons Enric Fraile, president del gremi a Barcelona, la petició que ha fet l’Ajuntament a les operadores és “inviable” perquè es combinen instal·lacions amb connexions que funcionen i d’altres que no, i a això cal sumar-hi que els edificis no estan preparats.