L’epidèmia de grip està afectant de ple alguns dels centres mèdics de la ciutat. Els treballadors de l’Hospital del Mar i de l’Hospital Vall d’Hebron asseguren que les urgències estan col·lapsades i denuncien falta de mitjans. El Departament de Salut reconeix l’increment de pacients al servei pels casos de grip i espera que amb la tornada del personal que estava de vacances millori la situació.

En el cas de l’Hospital del Mar, els treballadors asseguren que aquest cap de setmana el centre ha estat especialment saturat. Diumenge van arribar a la xifra de 262 persones ateses a urgències i, segons els treballadors, més de 40 van esperar més de 24 hores a tenir un llit.

En un comunicat, l’hospital assegura que s’han pres mesures per evitar la saturació del servei, com reforçar les guàrdies i l’obertura de 40 llits a l’Hospital de l’Esperança, on es derivaran els pacients que no puguin trobar un espai a l’Hospital del Mar i on no es descarta que se n’habilitin més, segons quina sigui la situació. També s’ha potenciat l’hospitalització a domicili.

Malgrat tot, els treballadors diuen que les instal·lacions són insuficients i que no estan preparades per atendre tants pacients quan es produeixen pics d’aquestes característiques. Per la seva banda, la direcció mèdica de l’Hospital del Mar admet que la situació aquests dies és més complicada del que és habitual, que hi ha una demanada més elevada, però que en cap cas no es pot parlar de col·lapse i que tampoc no és bo -asseguren- que es creï alarma entre la població.

A l’Hospital Vall d’Hebron, segons els treballadors, la imatge dels passadissos plens és habitual i els preocupa, diuen, que la situació no es resolgui aviat i demanen que es busquin solucions a llarg termini. La direcció del centre hospitalari descarta que hi hagi cap col·lapse. Diuen que hi ha “pics d’assistència després dels dies festius” i que aquest fet “ha coincidit amb l’augment de casos de grip”.

Salut alerta que venen dies complicats

Malgrat la negativa de les direccions dels hospitals, el Departament de Salut de la Generalitat reconeix que la situació ha estat complicada els últims dies. Expliquen que a partir d’aquest dilluns el personal que estava de vacances ja s’ha reincorporat i esperen que això millori les esperes a urgències. Durant les setmanes de Nadal, només treballava el 75 % del personal habitual en atenció primària.

Salut ha alertat que encara queden dues o tres setmanes d’epidèmia de grip i que, per tant, encara s’esperen dies durs i de molta feina.