La cooperativa d’advocats Col·lectiu Ronda té en marxa unes 150 demandes per amiant contra empreses. Es concentren a la zona de Barcelona i municipis del voltant perquè és l’àrea en la qual se situa bona part de la indústria. Es tracta de processos judicials llargs, d’entre cinc i set anys de durada, i són especialment durs per als treballadors, “molts dels quals moren abans que es resolgui” per les malalties causades pel fibrociment.
L’advocada del Col·lectiu Ronda Marta Barrera fa 20 anys que està especialitzada en denúncies per amiant i ha assegurat al programa ‘Via 15’ que les empeses demandades no ho posen fàcil als treballadors afectats. “Mai hem tingut un procediment senzill d’amiant, sempre hem de lluitar fins al final, quan van a judici han de sentir una sèrie de coses, que si fumaven, que si bevien… Els que comencen amb mi malalts generalment no acaben amb mi el procediment, és molt trist”, reconeix. Afegeix que fins i tot les empreses que han estat condemnades “una vegada i una altra” per amiant continuen recorrent per endarrerir el pagament de qualsevol tipus d’indemnització.
La malaltia pot estar latent entre 15 i 45 anys
Les diferents malalties que poden causar l’amiant, com càncer de pulmó, asbestosi i mesotelioma, poden trigar molts anys a manifestar-se des de l’exposició del treballador a les microfibres. Barrera apunta que poden trigar entre 15 i 45 anys. Per això, fa dècades que els experts van fer un càlcul: el 2024 s’espera arribar al pic de casos d’afectacions per fibrociment.
Les demandes són contra empreses de diferent tipologia, des de la construcció fins a l’automobilística, que no respectaven les mesures de seguretat a l’hora de manipular l’amiant. Per exemple, no es facilitaven mascaretes ni es rentava la roba dels treballadors, que se l’havien d’emportar a casa, amb el risc que això suposava per a ells i les seves famílies. Tampoc no es feia neteja en humit, per evitar que s’escampessin les microfibres cancerígenes, i no tenien sistemes d’extracció de pols o bé no funcionaven.
El mapa de l’amiant ja està acabat
L’Ajuntament de Barcelona ja ha enllestit el mapa d’amiant, en què localitza tots els edificis que contenen aquest material. Encara no s’ha fet públic perquè se n’estan validant les dades. L’objectiu és detectar totes les cobertes, mitgeres, baixants i dipòsits de Barcelona que contenen amiant per si cal actuar-hi.
Tot just fa una setmana, el consistori barceloní va interposar un multa per l’amiant de l’antiga fàbrica Alchemika, per la teulada de 4.000 metres quadrats d’aquest mineral al districte de Sant Martí. Ara la propietat té un mes per recórrer-hi i, posteriorment, dos mesos per resoldre la situació. Si no ho fa, la sanció econòmica de 3.000 euros podria doblar-se i arribar als 6.000 euros.