La migranya causa fortes molèsties a aquelles persones que la pateixen. Ara, un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha descobert que existeixen dos tipus diferents d’atacs, que es poden detectar amb un test de saliva. La primera tipologia fa augmentar el nivell de CGRP, el gen de la calcitonina, que es relaciona amb el dolor durant la fase aguda. L’altre tipologia d’atac, en canvi, no depèn del CGRP.

La majoria dels tractaments actuals es basen en fàrmacs que bloquegen el dolor causat pel gen CGRP i, per tant, no són efectius per a tothom. Descriure la migranya molecular, a través d’un test de saliva, permetria entendre les diferències entre els pacients i contribuiria a poder classificar entre els dos tipus de migranya i personalitzar el tractament.

Les dones amb migranya tenen nivells més elevats de CGRP

L’Hospital Vall d’Hebron ha dut a terme un estudi amb 44 dones (d’entre 18 i 65 anys). 22 pateixen de migranyes de manera esporàdica i les altres 22 no pateixen de mal de cap. La prova ha estudiat els nivells de proteïna CGRP analitzant mostres de saliva que, com que és menys invasiva, permet fer una monitorització al llarg del temps. De fet, es va fer el seguiment de les 44 dones, durant 30 dies. El primer dia es prenia una mostra de sang i durant la resta dels mes les participants havien d’agafar una mostra de saliva cada matí, una tècnica menys invasiva. En cas de patir un atac de migranya, havien d’agafar mostres de saliva en tres moments diferents: a l’inici de l’atac, dues hores després i vuit hores després. L’estudi va concloure que el nivell de CRGP era més elevat en les dones amb migranya, els indicadors gairebé es doblaven.