silvia reyes

Ha mort Silvia Reyes, artista i activista trans nascuda a las Palmas de Gran Canària l’any 1949 i establerta a Barcelona des de l’any 1973. Reyes va treballar pel reconeixement, la visibilitat i la dignificació del col·lectiu LGBTI, i va patir la repressió i la privació de llibertat en una cinquantena d’ocasions.

El 1975, després d’estar tancada gairebé dos mesos en una presó de Badajoz fruit de la Llei sobre la perillositat i rehabilitació social, va tornar a Barcelona però per una ordre judicial va haver de sortir de Catalunya i no tornar en un mínim de dos anys. En aquest exili forçat va treballar en cabarets i espectacles a França, Bèlgica i Suïssa.

El 26 de juny del 1977 va participar en la primera manifestació de l’Orgull LGTBI de l’estat, que va recórrer la Rambla i que va acabar amb càrregues policials.

El 2017 va participar al documental ‘Crits de Llibertat’ al costat d’altres activistes LGTBI de l’àmbit català com Nazario, Armand de Fluvià i Maria Giralt. El seu testimoni apareix al llibre del periodista extremeny Raúl Solís ‘La doble transición’ (2019).

Les xarxes s’han omplert de mostres de condol per aquesta pèrdua. Entre aquestes, la de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.