Segons fonts de la Policia Nacional, la majoria dels immigrants en situació irregular arriben sense cap document que els vinculi al país d’origen, un fet que en dificulta l’expulsió. Per això, ara es treballa per identificar-los i determinar-ne la procedència. Si aquests tràmits es dilaten i no es poden traslladar al seu país d’origen durant els 60 dies que poden romandre legalment al CIE, els immigrants són posats en llibertat.

Segons el Ministeri de l’Interior, des del 4 d’agost han arribat a les costes espanyoles 1.388 immigrants, alguns dels quals han estat rescatats del mar quan navegaven en petites embarcacions. Una vegada a Espanya, una comissió judicial determina la destinació d’aquestes persones i decideix si se’ls incoa un expedient d’expulsió o bé se’ls posa en llibertat.

A més dels CIE, diverses organitzacions d’ajuda als refugiats com el CEAR o ACCEM han acollit immigrants procedents de Tarifa en situació irregular durant els darrers dies. Segons Pascal Coissard, de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, la situació d’emergència per Ebola a l’Àfrica Occidental podria portar a la demanda d’asil a les persones procedents de països com Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone o Nigèria.

No obstant, Coissard critica que al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca no hi ha informació suficient per als immigrants sobre la sol·licitud d’asil, unes dades que s’han de facilitar en diverses llengües a totes les persones internades.