Totes les associacions precintades tenien una ordre de tancament pendent. La Guàrdia Urbana hi havia trobat una sèrie d'irregularitats i per això n'havia demanat el cessament de l'activitat. Els responsables, però, no en van fer cas fins que avui hi han tornat a anar els agents. A Ciutat Vella la policia ha clausurat 10 locals i a Horta, tres més. Joaquim Forn, alcalde accidental de Barcelona "La falta d'una regulació no pot ser una excusa per vendre cànnabis de forma impune i continuarem amb aquest tipus d'actuacions". Segons l'Ajuntament, a Barcelona hi ha 145 associacions cannàbiques. La Guàrdia Urbana les ha inspeccionat totes i una tercera part incomplia la normativa. Per això se'ls ha enviat una ordre de cessament. La policia ha precintat els casos més greus i, pel que fa a la resta, confia que abaixin la persiana voluntàriament. Si no, d'aquí a uns dies també se'ls farà tancar. A Ciutat Vella, per exemple, una de les infraccions més habitual és vendre marihuana a turistes. Teòricament, només poden comprar-ne els socis. Benito Granados, inspector sotscap de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella "Formaven part d'un model de negoci. En algunes, el nombre de socis estava molt per sobre i eren turistes. Això s'acosta al tràfic de drogues". Al Raval, per exemple, alguns clubs havien generat molèsties a la gent que hi viu a sobre. "Els veïns d'aquesta finca denuncien que en un radi d'uns 100 metres hi van arribar a haver quatre associacions cannàbiques. Diuen que estan farts dels sorolls que generen i de l'anar i venir de turistes". La Federació d'Associacions Cannàbiques ja fa temps que denuncia les males pràctiques d'alguns clubs. Per això veuen amb bons ulls que es controlin els locals. Ara bé: Albert Mayol, tresorer de la Federació d'Associacions Cannabiques de Catalunya "Se'ls està demanant unes coses que complien quan se'ls va donar llicència d'activitats però l'Ajuntament ha canviat les regles de joc a meitat de partit". Tant el PSC com el PP han culpat el govern municipal del boom de clubs cannàbics que hi ha hagut a la ciutat. Creuen que l'Ajuntament ha estat massa flexible i demanen que es faci una normativa que reguli el sector una vegada per totes.

L’alcalde accidental de Barcelona, Joaquim Forn, ha explicat que des del mes de juny hi ha hagut 145 inspeccions en locals distribuïts per tota la ciutat, en el marc de l’operació Sativa. Un dels objectius del consistori és reduir els problemes de convivència, evitar la captació de turistes, la promoció del consum, així com la presència de menors d’edat o traficants. D’aquests, s’ha enviat una notificació de cessament de 49 locals, la Guàrdia Urbana n’ha precintat 13 en les darreres hores – 10 a Ciutat Vella i tres a Horta-Guinardó – i set han tancat de forma voluntària.

Joaquim Forn ha afirmat que el consistori,  juntament amb fiscalia i professionals de l’àmbit mèdic, “està treballant en una regulació pròpia” que fixarà les condicions per desenvolupar l’activitat d’aquest sector. Actualment, les associacions de cànnabis que s’instal·len a la capital catalana no necessiten cap llicència d’activitat, només han d’estar registrades com a entitat i han d’enviar una notificació a l’Ajuntament. Un fet que, segons el consistori, ha afavorit la proliferació d’aquests locals. En aquesta línia, el 13 de juny va entrar en vigor la suspensió dels permisos per obrir i també ampliar associacions de cànnabis durant un any .

 

La Fedcac (Feederació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya) critica que es tracta d’un “procediment injust i arbitrari” que s’està duent a terme “per raons polítiques” i que és “un atac contra el dret de reunió”. Des de la federació han explicat que s’han trobat amb representants de salut de tots els partits polítics del consistori per tractar sobre la regulació de les associacions de cànnabis.

Un dels locals afectats pertany a l’Associació Barcelonina Cannàbica d’Autoconsum (AbcdA). Situat a l’avinguda del Marquès d’Argentera 21, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, aquest dilluns va rebre una notificació en què se’ls indica que l’espai expulsava aire contaminant. El local va tancar les portes aquest dimarts per començar les reformes necessàries i no tornarà a obrir fins la seu no s’adeqüi a la normativa. Mentrestant, manté oberta una altra sala, situada al carrer del Mar.

Les associacions de cànnabis es van constituir en una plataforma ara fa sis mesos per demanar la regulació del consum d’aquesta substància.