Hospital Clínic

L’Hospital Clínic ha estat víctima aquest diumenge al matí d’un ciberatac de tipus “ransomware” —programari de segrest— que afecta el servei d’urgències, de laboratori i farmàcia. Pel que fa a l’afectació de les urgències, fonts de l’hospital han explicat a betevé que només atenen persones que arriben per si soles, mentre que aquelles que ho fan acompanyades pel SEM són derivades a altres centres hospitalaris de Barcelona. Tot i això, no s’ha traslladat cap pacient dels que ja estaven ingressats a urgències ni els que són a planta.

El ciberatac ha estat a les 11.17 h i, pocs minuts després, a les 11.30 h, l’Hospital Clínic ha iniciat el desplegament del pla d’actuació per donar resposta a aquest incident i ho ha comunicat a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. A hores d’ara es treballa per conèixer l’abast que ha tingut.

Què és un “ransomware”?

El “ransomwere” o programari de segrest és un tipus de programa informàtic maligne que impedeix als usuaris —en aquest cas, el Clínic—, a accedir als seus arxius personals. Els ciberdelinqüents fan servir aquest tipus d’atac informàtic de manera freqüent per exigir el pagament d’un rescat per poder recuperar la informació sostreta.

Aquest tipus de programari pot contaminar un ordinador a través de contingut brossa —”spam”—, arxius adjunts o enllaços a pàgines d’internet malicioses.