La normativa i les condicions dels CIE podrien canviar en els pròxims mesos. Al febrer, es començarà a aplicar una instrucció de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres sobre mesures preventives de suïcidis en els CIE. La Policia Nacional defensa, però, que en els últims cinc anys només s’han produït dos casos de suïcidi en aquests centres, un dels quals va tenir lloc a la Zona Franca el desembre passat.

Paral·lelament, s’està treballant en un reial decret que canviarà el reglament de funcionament i règim intern dels centres. D’entrada, passaran a anomenar-se centres d’estància controlada d’estrangers.

Per la seva banda, el Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona ha emès una resolució després dels aldarulls que es van produir al CIE de la Zona Franca entre el 31 de desembre de 2013 i l’1 de gener de 2014. Com a conseqüència dels fets, es va presentar una denúncia per presumptes lesions comeses pels funcionaris. Després de visitar el centre, el jutjat ha enumerat canvis que s’haurien d’aplicar a les condicions en què viuen els interns.

La primera premissa recorda l’obligatorietat de fer arribar al jutjat de guàrdia tots els informes mèdics d’interns amb lesions. També reclamen que les visites es facin sense mampara de vidre, perquè els extrangers que estan pendents de ser expulsats es puguin acomiadar de familiars i amics amb intimitat i dignitat. La justícia considera que privar els interns del contacte físic “és poc humanitari i absolutament evitable”. També demana que s’amplïi l’horari de visita per a les famílies a la tarda, de 17 a 19 h, ja que actualment només hi poden anar entre les 11 i les 12.30 h.

Pel que fa a les instal·lacions, el jutjat d’instrucció considera que s’hauria de canviar el sistema de les dutxes perquè se’n pugui regular la temperatura. Ara, depèn d’una caldera elèctrica que proporciona una aigua massa calenta als primers interns i una aigua tèbia o freda als últims. També critica l’abscència de lavabos en els dormitoris ja que els estrangers es veuen obligats a demanar permís a un funcionari per anar als lavabos durant les hores que han d’estar tancats als dormitoris. L’acte judicial assegura que la mesura “atempta contra la dignitat humana”.