centaurus subvariant omicron covid

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat aquest dimecres l’existència d’una nova variant de la covid, que ha batejat com a centaurusBA.2.75. Les autoritats sanitàries l’han identificat com una subvariant de l’òmicron i n’han detectat l’origen a l’Índia, on es van registrar els primers casos a principis de juny, segons ha informat el director general de la institució, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa.

Quin risc de contagi té la centaurus, la subvariant de l’òmicron?

El mitjà ‘The Indian Express’ va ser el primer d’informar de la variant BA 2.75, que ha suposat el 18 % de l’increment de casos l’última setmana. “Això vol dir que pot ser fins a cinc vegades més transmissible que les altres subvariants de l’òmicron conegudes fins ara”.

A més, la mateixa font assegura que aquesta mutació té una millor capacitat per esquivar els anticossos i, per tant, podria trencar la immunitat de grup i aconseguir que la pauta completa de vacunació no sigui efectiva o que totes aquelles persones que s’han contagiat prèviament es tornin a infectar.

No obstant això, el Ministeri de Salut de l’Índia i l’organització de vigilància genòmica, el Consorci de Genòmica del SARS-CoV-2 indi, encara no han confirmat oficialment la detecció de la transmissibilitat de la subvariant al país.

Casos positius de la nova variant de la covid a vuit països

Fora de l’Índia, s’han detectat casos de BA.2.75 a set països més. Són el JapóAlemanya, el Regne Unit, el Canadà, els EUA, Austràlia i Nova Zelanda. A Espanya i a Catalunya no se’n coneix cap cas oficial. De moment, el nombre de casos globals és baix, cosa que dificulta als científics tenir informació sòlida sobre la transmissibilitat, la gravetat i el potencial del trencament de la immunitat del virus.

Mike Honey, especialista en integració de dades amb seu a Melbourne, ha publicat dades que confirmen que la nova variant BA.2.75 és un “salt evolutiu” de la BA.2 (òmicron). L’evolució de casos demostra, segons el seu estudi, un creixement molt més alt sobre altres llinatges de l’òmicron BA.2.

D’altra banda, la doctora de l’OMS Soumya Swaminathan ha explicat en un vídeo publicat per l’OMS que “encara és massa aviat per saber si la subvariant té propietats d’invasió immune addicional o si és més greu clínicament”.

El Ministeri de Sanitat de Nova Zelanda ha emès una alerta sanitària

Un comunicat del Ministeri de Salut de Nova Zelanda va confirmar divendres passat dos casos de centaurus en persones que havien viatjat recentment des de l’Índia. “BA.2.75 és una subvariant de segona generació recentment identificada de BA.2, la variant dominant que circula a Nova Zelanda en aquesta etapa”, diu el ministeri.

La variant s’està estudiant com una mutació de l’òmicron i encara “n’està avaluant la transmissibilitat, gravetat i capacitat d’evadir la immunitat”, apunta el comunicat. “Una nova onada de covid-19 s’està generant mentre una altra variant, la BA.5, s’estén per tot el país; s’espera que superi la variant dominant BA.2 d’aquí a poques setmanes!”, conclou el text.

Comparteix a: