L’OTAN va desplaçar més de 30.000 soldats a Itàlia, Portugal i Espanya a mitjan octubre amb motiu de les maniobres anomenades Trident Juncture. Avui, les plataformes LaFede.cat, Aturem la Guerra i Stop Mare Mortum han convocat una manifestació com a protesta per l’acció de l’OTAN i en resposta a “la pèssima gestió” que s’està fent des de la Unió Europea i l’Estat espanyol de la crisi dels refugiats procedents de la guerra a Síria. Consideren essencial una mobilització i denúncia política per demanar el desplegament de mesures diplomàtiques i polítiques que promoguin solucions negociades als conflictes.

Sota el lema “No a la guerra. No a l’OTAN. Ajut a les refugiades“, la marxa ha arrencat a un quart d’una amb crits de “Refugiats i refugiades, benvingudes, benvinguts!”. Han baixat pel carrer de Pelai i la Rambla, on també s’han sentit altres càntics a favor dels refugiats sirians i en contra d’Estat Islàmic.

La marxa ha transcorregut sense incidents, en un ambient pacífic que s’ha anat animant a mida que avançava. S’hi han unit els “iaioflautes” i agrupacions feministes. Pel carrer de Ferran s’han pogut sentir més càntics com ara “¡Rajoy, cruza la valla!” o “Bombas no, pompas sí”, que cantaven els pallassos per amenitzar la manifestació.

Aquestes plataformes que treballen per la pau i el respecte als drets humans consideren pervers i equivocat continuar l’escalada militarista, mentre desenes de milers de persones fugen de les guerres de Síria, l’Iraq i l’Afganistan. Lafede.cat està formada per 114 organitzacions i treballa per aconseguir la justícia social i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu, defensant els drets humans i el foment de la pau. La Plataforma Aturem la Guerra va sorgir a la dècada dels 90 durant la guerra de Kosovo i l’any 2003 va liderar les mobilitzacions a Catalunya contra la guerra d’Iraq. Stop Mare Mortum va néixer a l’abril d’enguany després de la mort d’uns 900 immigrants en un naufragi a la costa italiana.

La manifestació ha arribat a quarts de dues a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit el manifest. Al final, les paraules han deixat pas a la música del Cor en desaCord, que durant uns minuts han ofert un concert de rebuda als refugiats amb el lema “Refugees Welcome”.