Són les imatges del desallotjament, per part dels Mossos d'Esquadra, dels "indignats" de la plaça de Catalunya. Diuen que va marcar un abans i un després en la lluita contra la vulneració de drets fonamentals al nostre país. Per fer front a situacions com aquella, s'ha creat el Centre per la Defensa dels Drets Humans a Catalunya, que disposarà del Servei de Denúncia Davant de Situacions de Violència Institucional. ANAÏS FRANQUESA, advocada IRIDIA "Hi ha certa desproporció, certa brutalitat, que potser moltes persones de la societat no n'eren conscients i al veure'l de forma tan explícita a plena llum del dia. Realment això es un xoc i també implica un canvi pel que fa a l'opinió pública de dir això no ho podem permetre i no pot ser que una persona que no tingui recursos, no pugui tenir una bona estratègia legal ni pugui tenir peritatges psicològics o un bon acompanyament psicosocial." Després dels fets de la plaça de Catalunya van venir-ne d'altres. La pèrdua de l'ull d'Ester Quintana per una pilota de goma en els aldarulls de la vaga general del 14 de novembre. La mort de Juan Andrés Benítez al barri del Raval mentre era detingut pels Mossos d'Esquadra. I l'emissió del documental 'Ciutat morta', que va permetre reobrir el debat ciutadà sobre el conegut com a cas 4-F. Tractar aquests tipus de casos és al que aspira el projecte SAIDIVI. MARIANA HUIDOBRO, cas 4-F i membre d'IRÍDIA "Estos derechos son vulnerados hoy en dia y aquí además, aquí mismo y es una de las cosas que hay que hacer ver a las personas que no somos una persona o dos si no que somos muchas las que hemos sufrido que estan sufriendo hoy en dia este tipo de atropello." El projecte estarà integrat per un equip jurídic, un de psicosocial i per un grup de comunicadors, tots ells especialitzats a tractar amb persones o col·lectius que han patit alguna situació de violència política.

L’Anaïs és una de les advocades que participen en aquest projecte i diu que el desallotjament dels “indignats” de la plaça de Catalunya, va suposar un punt d’inflexió per a l’opinió pública pel que fa a la necessitat de protegir els drets fonamentals dels ciutadans davant l’administració en situacions d’impunitat. Casos com el d’Ester Quintana, Juan Andrés Benítez al Raval, el cas 4-F, Can Vies o els CIE són només alguns exemples dels casos que SAIDAVI podria haver defensat. Mariana Huidobro, que ja va treballar en el cas del 4-F, diu que en aquests casos un s’acostuma a trobar sol i davant d’un mur de silenci, que de mica en mica els ciutadans han anat esberlant. Per això troba clau una bona estratègia comunicativa i el paper dels mitjans per fer arribar aquestes injustícies a l’opinió pública.

No es tracta únicament de donar un servei jurídic gratuït a les persones sense recursos que es troben en aquesta situació de desempara davant l’administració. Es vol crear una assistència integral que treballi l’estratègia dels advocats, però també l’acció d’un equip de psicòlegs, de comunicadors i de persones amb experiència en el camp dels drets humans.

El Servei de Denúncia Davant de Situacions de Violència Institucional té obert un procés de micromecenatge per recaptar fons que permetin bastir-ne les eines bàsiques per poder donar servei a les persones que ho necessitin. Persones que hagin patit alguna situació de violència política.