Sota el lema “24 hores al dia, 365 dies l’any – Democratitzarem les cures”, l’Ajuntament de Barcelona ha convocat la 35a edició del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany. Es tracta d’un reconeixement, dotat amb 15.000 euros, a projectes que reconeguin la centralitat social de la cura i que promoguin models nous i imaginaris al voltant d’aquest fenomen.
Aquest any ha recaigut en la Casa Feminista Comunitària de Treballadores de la Llar i les Cures, impulsada per l’associació Dones Migrants Diverses. Afirmen que gràcies a aquest premi podran consolidar el projecte i ampliar-lo.
Una casa feminista i comunitària
Aquest projecte es va posar en marxa el 15 de febrer, tot i que algunes de les seves impulsores feia més de 10 anys que lluitaven per aconseguir-ho. Es tracta d’una residència per a treballadores de la llar, que promou un model comunitari de cures antiracistes, amb una perspectiva feminista, interseccional i emancipadora.
De fet, una de les coordinadores de l’associció Dones Migrants Diverses, Paula Santos, explica: “No volem reproduir un tutelatge assistencialista. Volem motivar les companyes que venen perquè són dones adultes i independents”. Per això, també organitzen formacions i tallers per empoderar totes les dones que viuen a la casa i ajudar-les a trobar feina.
“Aquesta és casa meva”
La Karen és una de les inquilines de la casa. Hi va arribar el mes de març i assegura que li ha canviat la vida. Va arribar d’Hondures el 2017 i va lluitar incansablament per fer-se un lloc a Barcelona.
Cobrava 400 euros i en pagava 350 per una habitació. Tenia hora i entrada de sortida, només podia fer una rentadora a la setmana i tenia limitacions per cuinar i dutxar-se. Tot això, però, ja ha quedat enrere. La Karen diu que se sent afortunada de viure en aquesta casa: “Entro i surto quan vull, puc cuinar, tinc el meu espai, la meva intimitat i, a més, fem formacions com classes de català”.