El jutge els ha citat després d’haver admès a tràmit una querella que van presentar tres persones que van resultar ferides. Se’ls investiga per un suposat delicte contra la integritat moral i un delicte de lesions amb instrument perillós, uns delictes que poden quedar agreujats pel fet que els agents actuaven en abús de superioritat.

Els fets es remunten al dia 1 d’octubre. A les nou del matí, abans que el col·legi obrís per poder-hi votar, agents de la Policia Nacional van arribar a la zona. Segons els querellants, van carregar contra les persones amb puntades de peu i cops de porra. Segons les persones ferides, els agents van fer un ús desproporcionat i injustificat de la força, ja que la gent era a l’escola amb actitud pacífica. Creuen que se’ls va tractar de forma “degradant i vexatòria”.

A banda dels policies, el jutge també ha citat, però com a testimoni, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, que va ser el responsable de coordinar els cossos policials l’1-O. De moment, no hi ha data fixada per a aquestes compareixences.

El jutge demana les comunicacions 

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés betevé, el titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona també ha citat com a testimonis els tres querellants que van resultar ferits de les càrregues i ha demanat al cos de la Policia Nacional una còpia de totes les comunicacions entre el centre de comandament i els comandaments dels diferents operatius que es van desplegar als carrers i als diversos col·legis on es va votar. En aquest sentit, el jutge demana sobretot les comunicacions sobre l’Escola Mediterrània.

Des dels bufet d’advocats Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, estan satisfets amb l’admesa a tràmit de la querella i remarquen la importància que testifiqui el coronel de los Cobos. “Volem saber exactament quines ordres concretes es van donar els agents perquè succeís el que va succeir”, ha dit Marta Bolinches, una de les advocades dels ferits per les càrregues a l’escola Mediterrània.